IBM are o tehnologie care va prezice psihoza din felul cum vorbești

IBM are o tehnologie care va prezice psihoza din felul cum vorbești

IBM a creat o inteligență artificială capabilă să ofere predicții relativ precise cu privire la instalarea psihozei în anumiți pacienți.

Până acum, discursul pacienților i-a ajutat pe psihiatri să evalueze pacienții care suferă de psihoze și alte tulburări psihice, precum schizofrenia. Evaluările depindeau însă de cât de bine pregătiți erau medicii psihiatri. Această barieră va fi doborâtă cu ajutorul inteligenței artificiale dezvoltate de IBM.

În urma unui studiu efectuat de IBM, publicat în Nature în 2015, compania a realizat că va putea folosi tehnologia pentru a stabili un diagnostic înainte ca boala să se instaleze. Metoda folosită de ei se numește Natural Language Processing (NLP). Ea cuantifică concepte precum sărăcia vorbirii (alogie) sau ideile haotice. Inteligența artificială a analizat discursurile pacienților care au vorbit despre ei pentru o oră.

Noul studiu a evaluat un grup mai mare de pacienți. Ei au fost suspuși unui alt tip de activitate – mai exact, participanții au trebui să vorbească despre o poveste pe care tocmai au citit-o. Echipa de cercetători a putut antrena astfel algoritmul de prezicere a psihozei să construiască un model retrospectiv al obiceiurilor de discurs ale pacienților. Inteligența artificială a putut prezice apariția psihozei cu o exactitate de 83%.

Cercetătorii IBM speră ca inteligența artificială să poată ajuta atât pacienții, cât și medicii. Metodele tradiționale de evaluare a bolnavilor sunt adeseori subiective. Dacă în ecuație intră un algoritm inteligent, procesul de diagnosticare va deveni mai obiectiv și va căpăta mai multă precizie, potrivit lui Guillermo Cecchi, cercetător șef al studiului și managerul grupurilor Computational Psychiatry and Neuroimaging de la IBM Research.

Cecchi vrea ca sistemul să poată fi folosit în clinici, pentru a testa pacienții cu factor de risc, dar și acasă, de oamenii care nu au acces la ajutor profesional. Mai mult, inteligența artificială ar putea prezice și depresia. Sistemul de prezicere a psihozei nu este primul de acest gen de la IBM. În 2017, echipa lui Cecchi și cercetătorii de la University of Alberta au combinat inteligența artificială cu tehnici de imagistică neurologică, pentru a prezice schizofrenia în pacienți.

Inteligența artificială revoluționează de-a dreptul lumea medicinei – avem deja roboți licențiați în medicină și mașini inteligente de detectare a cancerului. Oare ce mai urmează?

Citește și:
Sursa: Futurism