Inteligența artificială care detectează cancerul cu o precizie uimitoare

Inteligența artificială care detectează cancerul cu o precizie uimitoare

Progresele în cercetarea medicală cresc în paralel cu dezvoltarea inteligenței artificiale. Testele de diagnosticare a cancerului utilizează acum AI pentru a fi mai eficiente în detectarea creșterii tumorilor, iar un studiu arată cât de eficiente ar putea fi acestea.

Un nou sistem endoscopic asistat de calculator, care detectează semnele de tumori sau de creșterea cancerului în colon este un început promițător pentru detectarea cancerului din timp. Asistat de inteligența artificială (AI), noul sistem de diagnosticare este capabil să spună dacă aglomerările de celule, numite polipi colorectali, care cresc de-a lungul pereților colonului sunt tumori benigne, cunoscute sub numele de adenom colorectal.

Studiul prospectiv a fost realizat de o echipă condusă de Yuichi Mori de la Showa University din Yokohama. Mori și colegii săi au testat noul sistem pe 250 de pacienți identificați anterior că ar avea polipi colorectali. AI a prezis patologia fiecărui polip, comparându-l cu rapoartele patologice finale. Rezultatele au fost foarte încurajatoare: sistemul a evaluat 306 polipi în timp real, cu o sensibilitate de 94%, o specificitate de 79% și o precizie de 86%. În identificarea creșterii anormale a țesuturilor, sistemul a demonstrat valori predictive: 79% pozitive și 93% negative.

Sistemul de diagnosticare a fost instruit folosind mai bine de 30.000 de imagini de polipi colorectali, fiecare amplificată de aproximativ 300 de caracteristici ale polipului, pe care le compară cu cunoștințele existente, în mai puțin de o secundă. Pe scurt, AI a fost în măsură să identifice cu destulă precizie  care celule din colon sunt anormale și au probabilitate să devină canceroase. În plus, cercetătorii au prezentat rezultatele studiului lor prospectiv pentru a dovedi că sistemul lor este gata pentru studiile clinice.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Futurism