28 ian. 2018 | 20:30

Inteligența artificială îi va ajuta pe refugiați să își găsească un cămin

ACTUALITATE
Inteligența artificială îi va ajuta pe refugiați să își găsească un cămin

Schimbarea climatică și încălzirea globală contribuie la creșterea numărului de persoane care emigrează către zone cu temperaturi mai răcoroase.

Europa deja absoarbe un flux mare de refugiați din Siria, Afghanistan, Iraq și anumite țări din Africa, iar încălzirea globală ar putea amplifica acest fenomen. În 2016, în jur de 65,6 milioane de oameni au fost forțați să își părăsească căminele din varii motive, de la războaie și până la violarea drepturilor omului.

Mai nou, deportarea oamenilor se face și pe fundalul încălzirii climei. Autoritățile din Noua Zeelandă au luat în considerare să creeze o viză specială, pentru cei deportați din cauza schimbării climatice.

Refugiații se confruntă cu multe întrebări – încotro se îndreaptă? Ce vor face odată ce vor ajunge? În urma unui studiu, publicat în jurnalul Science, cercetătorii de la Stanford Universitu și ETH Zurich au descoperit un algoritm care ar putea ajuta țările să găsească un cămin pentru refugiați. Algoritmul ar putea să îi ajute pe imigranți să își găsească un loc de muncă și să se integreze într-o societate care le era până atunci necunoscută.

Pentru a crea algoritmul, cercetătorii au analizat date socioeconomice adunate între anii 2011 și 2016 de la peste 30.000 de refugiați cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani. Au studiat caracteristici specifice, precum fluența limbii engleze și nivelul de educație. De asemenea, au luat în considerare și dacă și unde lucrează, precum și regiunile din SUA în care aceștia au ajuns să se mute.

Ulterior, au folosit algoritmul pentru a prezice cele mai bune locații și au comparat rezultatele cu realitatea. Au descoperit că rata de angajare ar fi crescut cu 41% dacă refugiații ar fi fost repartizați cu ajutorul algoritmului.

Algoritmul ar putea fi implementat de guverne și agenții fără costuri prea mari. Totuși, echipa care l-a creat nu este de acord ca acesta să înlocuiască muncitorii umani. Idealul este ca inteligența artificială să îi ajute pe oameni să ia cele mai bune decizii când vine vorba de găsirea unui cămin pentru refugiați. Acest lucru demonstrează că, deși inteligența artificială o poate înlocui pe cea umană în multe cazuri, rezultatele cu adevărat uimitoare apar doar când cele două se îmbină.