Huawei, în vizorul britanicilor: raportul despre amenințarea chinezilor

Huawei, în vizorul britanicilor: raportul despre amenințarea chinezilor

Huawei devine treptat sperietoarea guvernelor lumii din cauza anumitor suspiciuni. Acum, și englezii privesc cu ostilitate echipamentele electronice produse de Huawei.

Reprezentanții Huawei exprimă o oarecare îngrijorare, mai mult sau mai puțin simulată, cu privire la un raport, destul de subțire în esență, venit din partea guvernului britanic în care se punctează riscurile la care e expusă securitatea națională de către device-urile Huawei.

Este aceeași poveste ca în cazul Statelor Unite ale Americii și Australiei, unde și acolo au fost exprimate îngrijorări cu privire la modul în care controlează chinezii de la Huawei propriile telefoane vândute clienților din alte țări.

Compania chineză dispune de așa-numitul Centru de Evaluare a Securității Cibernetice Huawei (HCSEC), fondat în 2010, cu rolul de a monitoriza echipamentele de comunicare din infrastructura britanică. La rândul ei, această instituție este supervizată de agențiile de securitate engleze, inclusiv GCHQ, care transmit apoi raportul la National Security Adviser.

Tehnologia a ajuns la nivelul în care trebuie monitorizată pentru a nu fi utilizată în scopuri injuste de către alte state, chiar dacă există încheiate relații și acorduri de prietenie cu acele țări.

Pe fondul legăturilor pe care le-ar avea Huawei cu guvernul chinez au început să apară și diverse informări și rapoarte din țări occidentale. Acum, suspiciunile vin și din partea autorităților britanice, dar Huawei neagă toate acuzațiile.

Acum vine partea interesantă a raportului HCSEC, care afirmă că nu poate oferi decât o asigurare „limitată” asupra siguranței echipamentului Huawei. Se pare că s-a înregistrat un progres nesemnificativ în soluționarea anumitor probleme.

Dacă astfel de plângeri și suspiciuni continuă, imaginea companiei va fi grav afectată și se va resimți și din punct de vedere financiar.

Citește și:
Sursa: Tech Radar