Studiul incontestabil care arată că homeopatia e inutilă

Studiul incontestabil care arată că homeopatia e inutilă
20:15 03.12.2018

Homeopatia este inutilă, potrivit unui studiu amplu al unui cercetător australian. Homeopatia este la fel de eficientă precum efectul placebo, dar e mult spus, pentru că nici nu te vindecă, nici nu te apără de boli.

Este concluzia la care a ajuns profesorul Paul Glasziou, de la Universitatea Bond din Australia, după ce a investigat 176 de studii despre tratamentele homeopate și despre rezultatele pe care le-au avut asupra a 176 de pacienți. În total, a analizat 68 de afecțiuni diferite și în niciun caz nu a găsit vreo dovadă sau măcar vreun indiciu că tratamentele homeopate au avut vreun efect.

Așa și-a dat seama că nu diferă deloc de efectul placebo. Oamenii care se tratează homeopat iau diverse leacuri cu convingerea că le fac bine, dar nu se întâmplă nimic în corpul lor. Poate doar la nivel psihologic sunt mai liniștiți, cu gândul că acele substanțe diluate acționează ca un scut în fața bolilor.

În general, medicina britanică este cea mai ostilă când vine vorba de homeopatie și e aspru criticată de zeci de ani că nu face decât să păcălească pacienții sau, mai rău, să le pună sănătatea în pericol.

Profesorul Paul Glasziou a precizat însă că a pornit studiul fără prejudecăți și a avut o atitudine imparțială când a analizat rezultatele studiilor.

„Exceptând efectul placebo, nu am descoperit dovezi care să ne convingă de faptul că homeopatia poate trata afecţiunile respective“, a precizat cercetătorul.

“Pot să înțeleg de ce Samuel Hahnemann, fondatorul homeopatiei, era nemulțumit de practicile medicinei din secolul XVIII, precum luarea de sânge și purgația, și de ce încerca să găsească alternative mai bune. Dar, cred că ar fi dezamăgit de cum a evoluat homeopatia”, a mai adăugat Paul Glasziou.

Stadiul în care a ajuns este unul pur comercial care nu se diferențiază de cel farmaceutic, ce-i drept, dar măcar medicamentele îți rezolvă o mulțime de afecțiuni și nu poți nega asta. Că există abuzuri și înșelătorii și pe acest palier, e cu totul alt subiect.

Într-adevăr, homeopatia a apărut la sfârșitul secolului al XVIII-lea, într-o epocă în care medicina o luase la un moment dat pe arătură. Medicina de atunci, fie se combina cu tratamentele băbești, fie era împiedicată de superstiții și de Biserică. În acest context, Samuel Hahnemann a propus niște tratamente care nu puteau fi contestate nici de medici, nici de preoți.

În principiu, homeopatia este o pseudoștiință, o ramură a medicinei alternative care tratează bolile prin tratamente aparent naturiste care ar stimula capacitatea organismului de autovindecare. Același principiu e folosit și pentru prevenția contactării bolilor.

Sursa: The Independent
Etichete: