Antibioticul care ar putea revoluționa medicina tocmai a fost creat

Antibioticul care ar putea revoluționa medicina tocmai a fost creat

Oamenii de știință au creat un antibiotic nou, care funcționează pe un sistem de tip calul troian, și care prezintă rezultate promițătoare în testele clinice.

Antibioticul cefiderocol, realizat de Shionogi Inc, funcționează precum calul troian din legenda greacă. În vechea poveste, soldații greci s-au ascuns într-un cal uriaș de lemn pentru a ajunge în orașul Troia. În cazul antibioticului, în loc de lemn se va folosi fier pentru a strecura antibiotic în bacterii. De ce? Pentru că în timpul infecțiilor acute, unul din răspunsurile sistemului imunitar este să creeze un mediu deficitar în fier în organism, așa că bacteriile își măresc aportul de fier, după cum a explicat autorul studiului, doctorul Simon Portsmouth.

Antibioticul cefiderocol se leagă de fierul din organism, iar bacteriile îl transportă dincolo de sistemul lor de apărare, direct în celulele lor. Cercetătorii au realizat un studiu asupra a 448 de oameni car sufereau de infecții de rinichi sau de tract urinar, iar rezultatele au fost cât se poate de promițătoare. Se pare că antibioticul s-a dovedit a fi atât sigur, cât și tolerat de organism. Rezultatele testelor clinice pot fi văzute în jurnalul Lancet Infectious Diseases.

Noul antibiotic ar putea revoluționa industria medicală. În prezent, una din problemele cu care se confruntă doctorii este rezistența pe care au dezvoltat-o anumite bacterii la antibiotice – un rezultat al anilor în care doctorii au prescris antibioticele precum niște bomboane, oamenii au luat antibiotice de capul lor sau nu au urmat tratamentul cu antibiotice până la capăt. Problema aceasta este atât de mare, încât până în 2050, vor muri câte 10 milioane de oameni anual din cauza infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice, după cum arată un Raport asupra Rezistenței Antimicrobiale.

Pentru ca eficiența antibioticului să fie dovedită pe deplin, e nevoie de mai multe studii, realizate pe eșantioane mai mari de oameni. Deja au loc studii care caută să descopere dacă cefiderocol funcționează și în cazul celor care suferă de pneumonie sau infecții rezistente la cele mai puternice antibiotice de pe piață.

Experții medicali sunt de părere că sistemul de sănătate are nevoie cât mai urgentă de noi clase de antibiotice, iar cefiderocol ar putea fi un pas important către rezolvarea acestei crize.

Citește și:
Sursa: BBC