Descoperirea noilor medicamente va fi mai ușoară datorită acestui sistem

Descoperirea noilor medicamente va fi mai ușoară datorită acestui sistem

Cercetătorii au dezvoltat un nou sistem care ar putea accelera descoperirea noilor medicamente și ar reduce necesitatea testelor de laborator costisitoare și consumatoare de timp.

Noua tehnologie numită Pattern to Knowledge (P2K) a fost dezvoltată de cercetători de la Universitatea Waterloo și poate prezice legăturile din biosecvențe în câteva secunde și poate reduce blocajele din cercetare ce privesc medicamentele.

P2K utilizează inteligența artificială pentru a accesa cunoștințele profunde din date, în loc să se bazeze exclusiv pe învățarea clasică a mașinilor.

„P2K schimbă jocul datorită capacității de a dezvălui asociații subtile de proteine încurcate în medii fizico-chimice complexe și de a anticipa interacțiunile” a declarat profesorul Andrew Wong. Tot el a precizat că abilitatea de a accesa cunoștințele profunde din rezultate științifice dovedite va duce la progresul cercetării biologice.

Deși a fost colectată o cantitate mare de date despre secvențele biologice, extragerea cunoștințelor semnificative și utile nu a fost una ușoară. Algoritmii P2K abordează această provocare prin dezlegarea asocierilor multiple pentru a identifica și prezice legăturile de aminoacizi care guvernează interacțiunile proteinelor.

Cercetătorii au susținut că sistemul este mult mai rapid decât cele existente, cu o precizie de predicție cu aproape 30% mai bună. În acest mod, AI-ul ar putea să grăbească semnificativ procesul de descoperire a noilor medicamente.

Prin extragerea informațiilor din bazele de date, P2K ar putea să prezică cum proteinele tumorale și potențialele tratamente pentru cancer ar interacționa.

Deși este încă în stadiu de prototip, profesorul Wong și echipa au făcut disponibil online produsul pentru cercetătorii care sunt interesați.

„Punerea acestei tehnologii în mâinile cercetătorilor va genera rezultate imediate, care ar putea fi utile pentru descoperirile științifice viitoare”, a declarat Antonio Sze-To, co-inventator al sistemului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI