07 mai 2018 | 20:00

Cum îți pune probleme grupa de sânge în caz de accident

ȘTIINȚĂ
Cum îți pune probleme grupa de sânge în caz de accident

Doctorii fac tot ce pot atunci când vine vorba de a salva viețile oamenilor implicați în accidente, dar uneori grupa de sânge a victimelor le poate îngreuna misiunea.

Un studiu a arătat că grupele de sânge ar putea reprezenta un factor de risc pentru victimele accidentelor. Studiul a analizat soarta a 901 pacienți cu traume severe internați la urgențe în Tokyo Medical and Dental University Hospital.

„Pierderea de sânge este cauza principală a morții în cazul pacienților cu traume severe, dar studiile despre conexiunea dintre grupele sanguine și riscul de moarte în urma unei traume au fost rare”, a zis specialistul în traume Wataru Takayama, de la Tokyo Medical and Dental University Hospital.

Echipa lui Takayama a analizat cazurile a 901 pacienți cu traume severe care au fost internați la urgențe între 2013 și 2016. În cadrul studiului, traumele severe au fost considerate acele leziuni care aveau potențialul de a crea dizabilități pe viață sau chiar moarte.

O treime din pacienți (32%) aveau grupa de sânge 0. Cercetătorii au descoperit că aceștia au fost mult mai predispuși să moară în urma leziunilor grave prin care au trecut. Rata morții în rândul acestor pacienți a fost de 28%, aproape de trei ori mai mare decât în cazul răniților care aveau alte grupe de sânge (11%).

Cercetătorii au sugerat că o cauză ar putea fi nivelele mai scăzute de agent coagulant în rândul victimelor cu grupa 0. „Mai multe studii au arătat că pacienții cu grupa sanguină 0 au un factor de plasmă Von Willebrand cu 25-30% mai scăzut decât a celor cu sânge cu o grupă diferită de 0, fapt ce le crește riscul de hemoragie”, au explicat cercetătorii.

Grupa de sânge 0 este cea mai des întâlnită și cea mai potrivită pentru transfuziile de urgență. „Deși nu putem schimba riscul grupei sanguine 0, o recunoaștere adecvată a riscului ne permite să controlăm intensitatea îngrijirilor pentru traumele critice”, au mai spus cercetătorii. „Alte cercetări […] sunt necesare pentru a investiga cauza acestui rezultat și ar putea duce la dezvoltarea intervențiilor terapeutice”.