05 mai 2018 | 20:30

Mâncarea fast food s-ar putea să îți dubleze riscul de infertilitate

ACTUALITATE
Mâncarea fast food s-ar putea să îți dubleze riscul de infertilitate

Femeile care mănâncă fast food s-ar putea să se expună unui risc dublu de infertilitate, conform unui studiu australian recent.

Cercetătorii au descoperit că femeile care consumă în mod regulat fast food sunt de două ori mai predispuse să rămână infertile. Mai mult, studiul a arătat că femeile care nu mâncau foarte multe fructe prezentau un risc cu 50% mai mare de a rămâne infertile. În același timp, consumul de fructe de mai multe ori pe zi a părut să reducă timpul necesar conceperii.

La studiu au luat parte 5.600 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 43 de ani, din Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie și Irlanda. Aceste femei au fost supravegheate de moașe, care le-au pus întrebări despre dieta pe care au avut-o cu o lună înainte de momentul conceperii, dar și cât timp le-a luat să rămână însărcinate odată ce și-au propus asta.

Studiul a arătat o conexiune între dietă și infertilitate. Pentru a demonstra însă o relație de tip cauză-efect, este nevoie de mai multe cercetări. Dr. Raj Mathur, secretar la British Fertility Society, a spus că studiul – în care nu a fost implicat – ar putea veni în ajutorul femeilor care caută să conceapă.

Studiul a etichetat infertile cuplurile cărora le-a luat mai mult de un an să conceapă. „Descoperirea principală este că riscul de infertilitate […] a crescut de la 8% pentru toate femeile din grup la 12% pentru femeile cu cele mai mici aporturi de fructe„, a explicat autoarea principală a studiului de la Robinson Research Institute de la University of Adelaide din Australia, Claire Roberts.

„Este în concordanță cu alte cercetări, care arată că șabloanele tale de alimentație ar putea să afecteze fertilitatea”, a spus Mathur pentru Live Science. „Mesajul acestor studii pare să fie că mâncărurile procesate sunt rele, iar fructele și legumele proaspete sunt bune pentru fertilitate”.