26 oct. 2018 | 14:36

Google îți spune ce greșeli imense fac românii pe internet

ACTUALITATE
Google îți spune ce greșeli imense fac românii pe internet

Google a publicat un studiu conform căruia românilor nu le prea pasă de siguranța lor pe internet. Totul începe de la parolă, dar fix acolo cei mai mulți nu sunt atenți.

Google sărbătorește, în octombriem, „Luna Securității Cibernetice în Europa”. Cu această ocazie a prezentat concluziile unui studiu realizat în România de YouGov pe tema securității online și protecției datelor personale în acest mediu. Studiul s-a derulat online în perioada 4 – 20 septembrie 2018, pe un eșantion de 1.001 persoane adulte.

Mai mult de jumătate dintre români (53%) folosesc aceeași parolă pentru mai multe dintre conturile lor, în unele cazuri pentru majoritatea conturilor (25%) sau chiar pentru toate (7%). Iar de aici apare prima problemă, că dacă acea parolă este furată în urma unui atac cibernetic, toate celelalte conturi sunt vulnerabile.

Conform studiului comandat de Google, circa 43% din români spun că au parole diferite pentru fiecare serviciile online pe care le folosesc.

Ce tip de parole folosesc? Cea mai mare parte aleg o combinație între numere și cuvinte (36%), iar un sfert (26%) adaugă în acest mix al formării unei parole și simbolurile.

În general, românii nu sunt prea preocupați de riscurile la adresa securității online, se mai arată în studiul Google. Mai mult de jumătate dintre cei care folosesc servicii online care necesită o parolă au răspuns că nu sunt îngrijorați (44% nu foarte, iar 11% deloc) că oricare dintre conturile lor de servicii online ar putea fi atacat.

În cealaltă tabără se află 41% din respondenți: 9% foarte îngrijorați, iar 32% destul îngrijorați.

În ceea ce privește autentificarea în doi pași – deocamdată cea mai sigură metodă de securizare – 62% din români spun că folosesc această metodă pentru cel puțin unul dintre serviciile online pe care le utilizează. Motivele pentru care restul persoanelor (38%) nu utilizează această metodă sunt diverse: nu s-au gândit la acest lucru (29%) sau nu au auzit de el (14%). Ba chiar și lipsa nevoii (19% nu cred că e necesară) e pe listă sau a încrederii (17% nu cred că le face conturile mai securizate).

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele