Google vine cu cea mai bună veste pentru utilizatorii de Android

Google vine cu cea mai bună veste pentru utilizatorii de Android

Pentru a rezolva măcar parțial problema fragmentării platformei Android, cei de la Google vor obliga producătorii de terminale să ofere doi ani de actualizări de securitate, mai ales în cazul aparatelor de top.

Nimic nu este mai supărător decât să investești o sumă astronomică într-un telefon cu Android, doar ca să-ți dai seama că te afli la mila producătorului, când vine vorba de update-uri. Degeaba lansează Samsung un telefon de 4500 lei, pentru că, pe lângă faptul că nu rulează din start cea mai recentă variantă a sistemului de operare creat de Google, nu ai nicio garanție când va ajunge pe terminal.

În mare parte, situația descrisă  mai sus nu se va schimba prea curând. Din fericire, cei de la Google au decis însă să facă un pas serios în această direcție. Informațiile pe marginea acestui subiect provin direct de la gigantul din Mountain View și au fost publicate de cei de la The Verge. 

Deși problema actualizărilor de funcționalitate și a update-urilor majore va rămâne în continuare, cel puțin pe partea de securitate, vei putea dormi mai liniștit. Dacă există o vulnerabilitate periculoasă remediată de Google printr-un update de securitate, ar trebui să ajungă și la tine pe parcursul primilor doi ani de la lansarea unui smartphone.

Din câte se pare, Google a început să oblige producătorii de terminale să se angajeze la o astfel de inițiativă în cazul în care vor să preinstaleze Android pe aparate. Pentru că este greu să pui o astfel de presiune pe micii producători de dispozitive sau pe cei care vând doar câteva exemplare, se va aplica în principal la telefoane foarte populare, cu cel puțin 100.000 de utilizatori activi. Partea interesantă este că se aplică retroactiv, pe toate smartphone-urile care s-au lansat începând cu 31 ianuarie 2018.

Pentru că Google nu este o autoritate de stat și nu poate să dea amenzi celor care refuză să se conformeze înțelegerii de mai sus, va înceta să mai licențieze noi versiuni de Android companiilor care nu reușesc să ofere doi ani de actualizări de securitate. Din punct de vedere realist, această practică este atât în favoarea utilizatorilor, cât și a producătorilor. Din păcate, giganții din tech se pare că nu pot fi responsabilizați decât cu biciul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: