26 oct. 2018 | 12:40

De ce vrea Google să plătească 12 miliarde de dolari celor de la Apple

ACTUALITATE
De ce vrea Google să plătească 12 miliarde de dolari celor de la Apple

Apple primește o grămadă de bani de la Google pentru a avea expunere, iar suma pe care aceștia o plătesc s-ar putea majora în 2019.

Google le oferă celor de la Apple o grămadă de bani, dar nu o fac pe ochi frumoși. Google vrea astfel să fie motorul de căutare standard din Safari, browserul de pe dispozitivele iOS și macOS. În 2017, Alphabet a plătit celor de la Apple 3 miliarde de dolari pentru a avea întâietate în browser. Numărul s-ar fi triplat în 2018, conform analistului Rod Hall, iar acesta sugerează că cifra ar putea crește în continuare, în 2019.

Apple a publicat informații cu privire la veniturile pe care le obține din astfel de parteneriate de licențiere, iar acestea ar fi sursa principală de creștere a veniturilor din servicii pe care le înregistrează compania. Este o schimbare importantă, deoarece în 2017, App Store era pe primul loc, iar o astfel de schimbare sugerează că veniturile din licențiere cresc extrem de repede.e

Și totuși, de ce Google ar vrea să plătească sume enorme către Apple? În 2019, Rod Hall estimează că suma plătită va ajunge la 12 miliarde de dolari.

Apple are o cotă de piață de 44% în ceea ce privește telefoanele din SUA, alături de 12% din PC-uri. Totuși, din toate click-urile pe reclame în Google, servite în al treilea trimestru de anul acesta, 49% au venit de pe dispozitive iOS și macOS. Acest număr poate doar să crească pe măsură ce telefoanele devin cele mai importante.

Mai mult, utilizatorii Apple sunt mai valoroși decât cei de Android. Banii cheltuiți în App Store sunt cam la același nivel cu cei investiți de oameni în Google Play, la nivel mondial, în prima jumătate a lui 2018.

Utilizatorii Apple produc jumătate din veniturile din reclame ale Google în SUA, iar aceste click-uri pe reclame sunt și mai valoroase. De aceea, Google nu se sfiește să plătească o sumă atât de mare către Apple, deoarece banii se vor întoarce.