12 iul. 2018 | 06:00

Google Chrome se va reinventa radical, dar noutățile pot fi deja testate

ACTUALITATE
Google Chrome se va reinventa radical, dar noutățile pot fi deja testate

Am testat cea mai nouă versiune beta de Google Chrome, pentru a vedea cum va arăta browserul pe care îl vom folosi în următorii ani.

Există de mult timp speculații legate de o reinventare a celui mai popular browser al momentului. Google Chrome nu a mai trecut de mult timp printr-o modernizare radicală, iar majoritatea schimbărilor de funcționalitate pe care le-am întâlnit în ultimii ani au fost derivate din extensii.

Asta nu înseamnă însă că Google nu face eforturi pentru alinierea îndrăgitului browser la același limbaj de design pe care îl asociem deja de câțiva ani cu Android.

Până de curând, Material Design a fost doar o alăturare de termeni pe care am asociat-o cu sistemul de operare pentru mobile al gigantului din Mountain View. Deși ar fi trebuit să o vedem de mult timp transpusă într-o formă sau alta în Chrome, abia la această oră se materializează respectivul concept, în cea mai recentă iterație de Chrome Canary.

Versiunea beta de Chrome este intitulată Canary și poate fi experimentată pe Windows, Linux, MacOS sau Chrome OS. Este important de reținut că nu este cea mai stabilă din lume și nu ar trebui să înlocuiască în proporție de 100% browserul tău principal de internet.

La bază, a fost creată pentru dezvoltatori web, beta testeri și persoane care sunt dispuse să-și asume riscuri în privința experienței lor online. Cu alte cuvinte, nu ar trebui să fii uimit dacă, ocazional, crapă și te lasă cu ochii-n soare.

Trecând peste mențiunile de mai sus, după ce descarci cea mai recentă versiune de Chrome Canary de la această adresă, poți activa viitoarea interfață a browserului în doar câteva momente. Totul se rezumă la două setări avansate pe care le modifici direct din bara de adresă.

Prima este accesibilă la chrome://flags/#top-chrome-md și trebuie setată în partea dreapta opțiunea Refresh. A doua este intitulată chrome://flags/#views-browser-windows și trebuie doar activată / enabled. Repornește browserul și ar trebui să te bucuri de o variantă de Chrome care nu are nici un fel de legătură cu ce ai experimentat în trecut.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele