Noua funcție din Google Chrome care te-ar putea enerva

Noua funcție din Google Chrome care te-ar putea enerva

Google Chrome vine cu schimbări diverse odată cu aniversarea de 10 ani, însă unele ar putea să nu fie tocmai pe placul tău.

Odată cu împlinirea a 10 ani de existență, Google Chrome a venit cu un design nou, care reușește să arate mai bine decât cel anterior. Ai parte și de alte schimbări odată cu Chrome 69: un manager de parole nou și destul de bun, printre altele. Există și schimbări care s-ar putea să nu fie neapărat pe placul tău.

Noul Google Chrome renunță la porțiunea ”www” din adresa site-urilor pe care le accesezi. Astfel, chiar dacă vei vrea să vizitezi www.playtech.ro, îți va fi afișat doar playtech.ro în bara de adresă, iar asta se aplică pentru orice site.

Google consideră că ”www.” sau ”m.” sunt subdomenii triviale, însă mișcarea este criticată de un număr semnificativ de utilizatori. Unii spun pur și simplu că e vorba de o mișcare proastă, în timp ce alții consideră că e un caz în care o opinie este expusă ca un fapt.

Dincolo de aceste lamentări, există și probleme reale. Site-uri care au o schemă similară a URL-ului pot fi confundate, dar e loc și de atacuri phishing. Spre exemplu, m.tumblr și Tumblr sunt site-uri diferite, dar apar la fel în bara de adresă.

Utilizatorii au găsit inconsistențe și în cazul unor site-uri ca www.www.2ld.tld, unde porțiunea ”www” a fost ascunsă de două ori.

Nu e prima oară când Google Chrome are de-a face cu feedback negativ din partea utilizatorilor, vizavi de linkuri. În 2015, când noile pagini AMP au fost introduse, au fost criticate deoarece ascundeau link-ul original, iar pe lângă asta, te și puneau în dificultate când voiai să te întorci la site-ul clasic.

Dacă vrei ca link-urile tale să afișeze ”www” în continuare, va trebui să introduci acest text în bara de adresă și să dai Enter: chrome://flags/#omnibox-ui-hide-steady-state-url-scheme-and-subdomains – apoi să selectezi opțiunea Enabled.

Citește și: