09 sept. 2018 | 12:36

Care e povestea din spatele jocului cu dinozaur din Google Chrome

ACTUALITATE
Care e povestea din spatele jocului cu dinozaur din Google Chrome

Jocul cu dinozaur din Google Chrome e perfect dacă vrei să scapi de anxietatea provocată de lipsa conexiunii la internet, însă până acum n-a fost explicată și originea sa.

Jocul din Chrome e destul de simplu: ține la infinit și trebuie să controlezi un dinozaur în timp ce sari peste cactuși sau te ferești de alte obstacole. Scopul e să supraviețuiești cât mai mult, iar pe măsură ce avansezi, dinozaurul aleargă mai repede, astfel că dificultatea crește.

La aniversarea de patru ani a dinozaurului, Sebastian Gabriel, designer Chrome, spune că e o glumă față de întoarcerea în „epoca preistorică”, înainte de Wi-Fi-ul pe care îl găsești peste tot în prezent, dar care era un lux acum ceva ani.

Inițial, dinozaurul a fost cunoscut sub numele de cod Project Bolan, iar asta e o referință către Marc Bolan, răposatul cântăreț al trupei rock T-Rex, din anii ’70.

Alan Bettes, senior visual designer la Google, a explicat că singura restricție pe care echipa și-a impus-o a fost ca mișcarea să fie rigidă.

”La început ne-am gândit ce ar fi dacă dinozaurul ar fi pornit similar cu Sonic, sau dacă ar fi făcut zgomote, ca să-i alerteze pe oameni că e în viață? În final, am renunțat la astfel de idei și am păstrat doar elementele de bază pentru un astfel de joc: aleargă, apleacă-te și sari”, spune Bettes.

Jocul a apărut în septembrie 2014, iar la început avea probleme pe anumite platforme, mai ales pe telefoane vechi cu Android. Jocul a fost rescris până în luna decembrie a aceluiași an.

Jocul cu dinozaur din Chrome are, surprinzător, statistici destul de bune. E ascuns de regulă și îl poți găsi dacă rămâi fără internet. Edward Jung, inginer UX al Chrome, spune că 270 de milioane de jocuri sunt jucate lunar, atât pe desktop cât și pe mobile. Majoritatea jucătorilor vin din țări cu internet slab, cum ar fi India, Brazilia sau Mexic.

Dacă vrei să te joci jocul cu dinozaur fără să treci prin drama de a nu avea internet, poți să deschizi un tab nou în Chrome și să tastezi chrome://dino – pe ecran va apărea mesajul care îți spune că n-ai internet, iar după ce apeși tasta Space te poți juca în voie.