George Soros: șefii Facebook, Google se cred stăpânii Universului și trebuie opriți

George Soros: șefii Facebook, Google se cred stăpânii Universului și trebuie opriți

George Soros nu și-a ascuns antipatia față de giganții internetului. Acum își nuanțează discursul împotriva Facebook și Google.

George Soros e unul dintre miliardarii controversați, dar greu de ignorat, din Europa. Ultimii doi au fost extrem de dificili pentru Facebook, în special. De la ce se întâmplă în Statele Unite ale Americii, unde Facebook a fost folosită de ruși ca să deturneze rezulatul alegerilor prezidențiale, George Soros avertizează Uniunea Europeană să nu ajungă în aceeași situație.

„Nu doar că e în joc supraviețuirea societății deschise, e și despre supraviețuirea noastră ca civilizație”, scrie George Soros într-un editorial publicat de The Guardian. „Dezvoltarea și comportamentul monolitic al platformelor online gigantice din America au contribuit într-o oarecare măsură la impotența guvernului american”.

„Astfel de companii susțin că sunt doar platforme de distribuție a informației. Realitatea e că poziția lor aproape de monopol ca distribuitori le transformă în entități de interes public și ar trebui să fie subiectul unor reglementări mai strice, care să protejeze concurența, inovația și accesul deschis și corect”, explică miliardarul.

George Soros menționează și tacticile de manipulare folosite de Facebook sau Google, dar și că adevărata lor țintă sunt utilizatorii, pentru că așa fac bani din reclame. Totodată, se dezvoltă și pilonul de afaceri care presupune că poți vinde și cumpăra pe aceste platforme, în special Facebook. „Exploatează datele pe care le controlează, le dau la pachet cu serviciile pe care le oferă, și au prețuri discriminatorii ca să păstreze mai multe dintre beneficiile care altfel ar trebui împărțite cu utilizatorii”, continuă Soros.

Acesta mai spune că astfel de companii americane sunt dispuse la compromisuri ca să intre în piețe în care nu sunt, cum ar fi Rusia sau China. Cea din urmă are alternativele sale la produsele occidentale și se bucură de suport consistent din partea statului.

„Șefii acestor platforme se consideră stăpânii Universului. De fapt, sunt doar sclavi ca să-și păstreze poziția dominantă. […] Monoliții internetului n-au nici dorința, nici pornirea să protejeze societatea împotriva propriilor lor actiunni. Asta le transformă într-un pericol public și este responsabilitatea autorităților de reglementare să protejeze societatea împotriva lor”, detaliază George Soros.

George Soros închide editorialul despre puterea Facebook și Google printr-un apel către autorități ale UE. „Este doar o chestiune de timp până când dominația globală a companiilor online americane este oprită. Reglementarea și taxarea, conduse de Vestager (Margrethe Vestager e comisar european pentru concurență – n.r.), le va opri”.

Citește și:
Sursa: The Guardian