Adevărul despre cardurile lui George Soros date gratuit refugiaților

Adevărul despre cardurile lui George Soros date gratuit refugiaților

George Soros este privit cu ostilitate și prin alte țări, nu doar în România, unde Liviu Dragnea îl acuză că e marele conspirator împotriva bunăstării românilor. În ultimele săptămâni, George Soros a fost acuzat că ar avea legătură cu distribuția de carduri Mastercard în rândul refugiaților.

Pe scurt, cazul cu George Soros și cardurile pentru refugiați e o fumigenă. Una dintre conspirații îl acuză pe Soros că ar fi fost implicat în modul în care o bună parte dintre imigranți au reușit să se integreze în statele gazdă.

Snopes, un site specializat în verificarea informațiilor de tipul acesta, a analizat mitul acesta și-a detaliat pe ce e bazat.

Pe un site din Slovenia, Nova24TV, se scria că un polițist anonim (evident) ar fi observat cum imigranții care intrau în Bosnia și Herțegovina foloseau carduri de debit Mastercard pentru a retrage bani de la ATM-uri. Doar unii dintre ei păreau săraci, în rest, erau bine îmbrăcați, încălțați și mai aveau și telefoane sofisticate.

Pe cardurile pe care le foloseau nici măcar nu erau trecute nume, doar numere.

Articolul respectiv avea o imagine reprezentativă deloc potrivită cu realitatea, nici măcar a articolului, care oricum denatura adevărul. În imagine apar trei tineri de culoare, cu doi dintre ei bătând palma și zâmbind, apoi, lângă aceasta, o altă imagine cu niște carduri pe care apar inscripționate numere.

Tot pe carduri apar și drapelul Uniunii Europene și logoul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR, abreviat în engleză).

Care e adevărul din spatele manipulării anti-Soros

Fumigena din această știre falsă era că Soros ar fi fost pe „felie” cu Uniunea Europeană și Națiunile Unite ca să-i infiltreze pe acei oameni, care nu erau refugiați, iar Soros să câștige și mai mult profit. El ar fi investit deja sute de milioane de dolari în dotarea imigranților cu acele carduri de debit preplătite. Cetățenii plătitori de taxe nici n-ar fi fost informați că imigranții intrați ilegal se îmbogățesc pe banii lor.

În realitate, au existat două programe umanitare diferite instituite pentru a-i ajuta pe imigranți. Unul a fost înființat de UNHCR, iar în celălalt a fost implicat Soros și compania Mastercard.

Programul umanitar al UNHCR a fost lansat în 2011 în Republica Moldova și extins până în 2016. Peste zece milioane de oameni au beneficiat de acest ajutor din 94 de țări.

N-a fost nicio conspirație „sorosistă”, a fost un ajutor financiar pus la dispoziție în concern de guvernele statelor gazdă, ca să-i ajute pe imigranți să se integreze civilizat în societate și să nu devină niște cerșetori, drogați sau infractori care să jefuiască pentru a supraviețui.

În Moldova, cel puțin, aceste ajutoare erau cel mult modeste – între 500 și 600 de lei pe persoană, în fiecare lună.

Soros a colaborat cu Mastercard pentru lansarea programului umanitar Humanity Ventures, anunțat în ianuarie 2017. Scopul a fost oferirea unei șanse refugiaților de a beneficia de sistemul de sănătate și de educație și să se integreze în câmpul muncii.

Pentru ca aceste soluții să fie sustenabile, Soros ar fi investit „doar” 50 de milioane de dolari, nu sute de milioane. Banii au fost utili și pentru realizarea unor proiecte mai mici menite să diminueze criza imigranților.

Prin urmare, Organizația Națiunilor Unite a oferit bani imigranților prin intermediul cardurilor de debit. George Soros s-a implicat în ajutorarea imigranților, în colaborare cu MasterCard, dar nu el a fost cel care a finanțat cardurile de debit prin intermediul UNHCR.

Sursa: Snopes