Părerea surprinzătoare a lui Gary Kasparov despre inteligența artificială

Părerea surprinzătoare a lui Gary Kasparov despre inteligența artificială

Garry Kasparov a fost campion mondial la șah din 1985 până în 2000 și era considerat de neînvins asta până când a jucat un meci împotriva unui calculator și a pierdut. Cum vede el ascensiunea inteligenței artificiale din prezent?

Garry Kasparov este surprinzător de optimist despre viitorul inteligenței artificiale. Fostul mare jucător de șah, ce a fost învins de un calculator, spune că inteligența artificială ne va face mai deștepți.

Garry Kasparov, celebrul jucător de șah rus ce a fost învins de computerul Deep Blue al IBM, nu crede că avansul inteligenței artificiale este un lucru rău. Întâlnirea din 1997 dintre Kasparov și Deep Blue a fost prima dată când un computer a învins un campion mondial și a reprezentant un prag important în dezvoltarea IA-ului.

“Mașinăriile vor deveni din ce în ce mai bune. Oamenii fac greșeli în timp ce inteligența artificială nu face”, spune el care menționează că diferența dintre un computer și cel mai bun jucător de șah din lume este extrem de mare în favorea computerului “este la fel de mare ca diferența dintre un Ferrari și Usain Bolt. Nu există competiție”.

Cu toate acestea, el nu vede în IA un mare bau-bau. “Inteligența artificială este o unealtă, o tehnologie, nu distrugătorul umanității. Nu este un Terminator, este o unealtă. Într-un final, modul în care este folosită acestă unealtă ne va determina viitorul”, explică Kasparov.

Întrebat dacă este îngrijorat că inteligența artificială va face ca mulți oameni să-și piardă locul de muncă,  Garry Kasparov spune că “inteligența artificială va crea o disrupție care ne va forța să ne gândim la proiecte pe care le-am abandonat pentru că credeam că sunt prea riscante”. În altă ordine de idei, el este de părere că se va stârni o creativitate care va duce să apară mai multe locuri de muncă.

“În anii 60, copii talentați voiau să fie ingineri și să trimită nave în spațiu. 30 de ani mai târziu, ei vor să lucreze în domeniul financiar. Speranța mea este că IA-ul va ocupa multe slujbe în sectorul financiar, iar copiii se vor îndrepta din nou spre spațiu”, glumește Kasparov.

Citește și:
Sursa: ZDnet