08 nov. 2018 | 20:00

Computerul cu un milion de procesoare, care funcționează ca un creier uman

ACTUALITATE
Computerul cu un milion de procesoare, care funcționează ca un creier uman
Tech Spirited

Oamenii de știință au reușit să creeze un computer cu un milion de procesoare și 1.200 de plăci de circuit interconectate, care laolaltă funcționează precum un creier uman.

Computerul acesta este cel mai mare computer neuromorf, care poate să mimeze felul în care funcționează neuronii umani. A fost numit Spiking Neural Network Architecture – pe scurt SpiNNaker. În momentul de față, computerul se află în University of Manchester din Marea Britanie.

SpiNNaker creează modele ale neuronilor din creierele umane și simulează mai mulți neuroni în timp real decât orice alt computer de pe Pământ. „Sarcina sa principală este să creeze modele parțiale ale creierului: de exemplu, modele ale cortexului, ale ganglionilor bazali”, a explicat Steve Furber, profesor de inginerie a computerelor la University of Manchester.

SpiNNaker este capabil să simuleze activitatea neuronilor încă din 2016, când folosea 500.000 de procesoare. Varianta sa actuală are cu 500.000 de procesoare mai mult, mulțumită Proiectului Human Brain al Uniunii Europene. Acum poate să realizeze 200 de cvadrilioane de acțiuni în același timp, după cum au explicat reprezentanții de la University of Manchester.

Deși există computere cu mai multe procesoare, niciunul nu are o infrastructură de conectare a procesoarelor precum SpiNNaker. Acesta din urmă are o arhitectură internă ce permite o comunicare excelentă între procesoare, ce imită foarte bine rețelele neurale din creierul uman. „Supercomputerele convenționale au mecanisme de conectivitate care sunt cu mult mai puțin potrivite modelului unui creier care acționează în timp real”, a zis Furber. „SpiNNaker este, cred eu, capabil să modeleze mai multe rețele neurale în timp biologic real decât orice altă mașinărie„.

Chiar și așa, cu un milion de procesoare, computerul abia poate ajunge un procent din potențialul creierului uman. Totuși, este capabil să imite destul de precis creierul unui șoarece, care are o dimensiune de 1.000 de ori mai mică decât cea a creierului uman.