16 ian. 2018 | 22:00

Inteligența artificială a depășit puterea de înțelegere umană a unei cărți

ACTUALITATE
Inteligența artificială a depășit puterea de înțelegere umană a unei cărți

Inteligența artificială a devenit din ce în ce mai capabilă în ultimii ani, dar nu te-ai aștepta să o depășească pe cea a unui om.

Lectura unei cărți reprezintă testul suprem al evoluției unui algoritm de inteligență artificială. O carte este încarcată de semnificație, cuvinte complicate, figuri de stil și nu numai. De aceea, abilitatea de comprehensiune a unui volum de proză a fost asociată în mod tradițional cu oameni, în loc de calculatoare. Se pare însă că acele limitări ale rețelelor neurale au dispărut într-un timp relativ scurt.

Lupta dintre un om și un algoritm computațional a început în urmă cu aproximativ 20 de ani. La momentul respectiv, Deep Blue de la IBM l-a învins pe Garry Kasparov la șah. În urmă cu aproximativ doi ani, o inteligență artificială creată de Google a învins campionul mondial de Go. Nu a durat mult până când aceeași inteligență artificială a dobândit abilitatea de a se juca și alte jocuri cu același nivel de profesionalism.

Jocurile implică însă niște algoritmi relativ previzibili. De aceea, testul de lectură și înțelegere al Universității Stanford joacă într-o cu totul altă ligă. Conform celor de la Bloomberg, o inteligență artificială a celor de la Alibaba a reușit să depășească cel mai mare scor dobândit de un om la testul de comprehensiune realizat de Stanford. În aproximativ 24 de ore, o inteligență artificială a celor de la Microsoft a depășit scorul depășit de Alibaba, deși diferențele nu sunt neapărat spectaculoase.

Cel mai mare scor obținut de un om la testul de înțelegere a unei lucrări scrise a fost de 82.304 puncte. Institutul pentru știința datelor și tehnologiilor a obținut un scor de 82,44 puncte. Inteligența artificială a celor de la Microsoft a sărit până la 82,65 parcurgând același test.

Oficialii Microsoft și Alibaba au fost foarte încântați de performanța de performanța obținută de algoritmii dezvoltați in-house, afirmând că aplicațiile sunt numeroase într-o varietate foarte mare de domenii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele