Japonezii confirmă primul deces cauzat de radiațiile de la Fukushima

Japonezii confirmă primul deces cauzat de radiațiile de la Fukushima

Japonezii au anunțat oficial primul caz de deces al unui muncitor de la Fukushima, cauzat de expunerea la radiații.

Bărbatul, care avea în jur de 50 de ani, a murit în urma cancerului la plămâni, cu care a fost diagnosticat în 2016. Înainte de acest deces, guvernul japonez a admis că radiația a cauzat îmbolnăviri în cazul a patru muncitori, dar aceasta e prima moarte recunoscută oficial.

Reactorul de la Fukushima a suferit scurgeri de material radioactiv în urma unui cutremur de 9 grade pe scara Richter și a unui tsunami care au lovit Japonia în martie 2011. Sistemele de răcire ale centralei nucleare, aflată pe coasta de nord-est a țării, au fost distruse, iar materialul radioactiv s-a scurs din reactor.

Bărbatul decedat din cauza radiațiilor a lucrat la mai multe centrale nucleare de-a lungul timpului, începând cu anii ’80. Acesta a trebuit să măsoare nivelul radiațiilor de la Fukushima, la scurt timp după apariția problemelor. Acesta a lucrat acolo de cel puțin două ori după accident și a purtat costum de protecție, conform declarațiilor Ministerului Sănătății și Muncii din Japonia.

După ce ministerul a cerut păreri de la radiologi și alți experți, a hotărât ca familia decedatului va primi despăgubiri.

Accidentul de la Fukushima a fost al doilea cel mai dezastruos accident nuclear, după cel de la Cernobîl, din 1986. Mai bine de 18.500 de oameni au murit sau au dispărut în urma cutremurului și a tsunami-ului. Alți peste 160.000 au fost evacuați din locuințe.

Deși nimeni nu a murit direct, la momentul scurgerii radioactive, operatorul centralei, Tokyo Electric Power Company, a fost dat în judecată de mai multe persoane care cer despăgubiri. Mai bine de 40 de pacienți au fost evacuați de la un spital din apropiere și au decedat ulterior, în timp ce alte decese au fost legate de traumele suferite de cei care și-au pierdut atât familiile, cât și toate bunurile materiale.

În iunie 2017, trei foști directori ai companiei au fost dați în judecată, pe fondul neglijenței profesionale, vizavi de evacuarea spitalului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: bbc.co.ul