Cele mai dezastruoase accidente nucleare din istorie

Cele mai dezastruoase accidente nucleare din istorie

Efectele de lungă durată ale accidentelor nucleare se pot întinde pe parcursul a mii de ani. De-a lungul anilor au avut loc numeroase dezastre de acest tip, ce au avut efecte catastrofice, culminând cu decesul a mii de oameni.

Deși reprezintă o amenințare constantă pentru rasa umană, centralele nucleare sunt foarte răspândite, iar pe întreg globul există 437 de astfel de construcții, care au un rol bine definit, anume de a furniza 5,7% din energia electrică din lume. Pentru că centralele nucleare sunt proeminente, accidentele nucleare nu pot fi evitate. Incidentele minore pot fi rectificate cu ceva mai multă ușurință, dar atunci când incidentele ample au loc, impactul poate fi catastrofic.

Pentru că accidentele nucleare sunt evenimente majore care și-au pus amprenta asupra istoriei, în acest articol facem o incursiune în trecut și vă prezentăm cele mai dezastruoase accidente nucleare din istorie și impactul lor devastator.

Accidentul nuclear de la Cernobîl

accidente nucleare Cernobîl

Construită la finalul anilor 1970, centrala nucleară de la Cernobîl se află la aproximativ 100 de kilometri în nordul Kievului. Construcția de la Cernobîl a fost cea mai mare centrală nucleară din lume.

La 26 aprilie 1986, două explozii au zguduit reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. În timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost răspândite în atmosferă cantități uriașe de substanțe radioactive. Efectele accidentului catastrofal aveau să fie simțite și la zeci de ani după. El a dus la decesul a mii de oameni, la evacuarea tuturor locuitorilor permanenți ai orașului și la o creștere substanțială a incidențelor bolnavilor de cancer de tiroidă și a contaminat milioane de acrii de pădure și câmpuri. Nici România nu a trecut ușor peste acest eveniment, iar măsurătorile efectuale la vremea respectivă au înregistrat o creștere foarte mare a radiațiilor, chiar de 10.000 de ori mai mari decât valorile normale înregistrate.

Specialiștii susțin că o regiune foarte mare, care se întinde pe o arie de aproximativ 30 de kilometri de jur împrejurul Cernobîlului, ce a fost casă pentru 150.000 de oameni, nu va putea fi locuită pe o durată de mai mult de 150 de ani.

Accidente nucleare: Dezastrul de la Fukushima-Daiichi

accidente nucleare Fukushima Daiichi

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 pe scara Richter și un tsunami de mari proporții au condus la mai multe explozii consecutive ale reactoarelor centralei nucleare de la Fukushima Daiichi. Cutremurul a provocat defecțiuni ale sistemului de răcire. Fără o răcire corespunzătoare, un reactor poate ajunge la supraîncălzirea miezului cu material fisionabil radioactiv, crescând riscul topirii lui și producerea unei explozii. Lucru care s-a și întâmplat, fapt ce a provocat producerea de explozii la patru dintre reactoarele centralei nucleare.

Autoritățile japoneze au clasificat gravitatea accidentului nuclear de la Fukushima, susținând că a atins nivelul 7, care este nivelul maxim pe scara accidentelor nucleare. Același nivel a fost acordat și accidentului nuclear de la Cernobîl.

Accidentul nuclear de la Three Mile Island

Cel mai serios accident nuclear din istoria Statelor Unite ale Americii a survenit pe 28 martie 1979, la centrala Three Mile Island, din apropiere de Harrisburg. Această facilitate a fostă lăudată pentru designul ei eficient și necostisitor, din timpul unei mari crize de energie.

Explozia s-a produs în urma unei topiri parțiale a reactorului nuclear și, chiar dacă nu s-a soldat cu urmări grave (nu a culminat cu morți sau persoane rănite), acesta a fost cel mai mare accident nuclear de pe tărâmul SUA. Deși inițial compania deținătoare a susținut că nu au fost detectate radiații în afara zonei centralei, în decursul a doar câteva zile s-a observat o răspândire de-a lungul a patru state, femeile însărcinate și copii fiind evacuați de urgență.

Accidente nucleare: Dezastrul de la Kîștîm

Accidente nucleare Kîștîm

Dezastrul de la Kîștîm a fost un accident de contaminare cu radiații, în stația nucleară Maiak, din orașul Oziorsk din URSS. Acesta a primit gradul 6 din 7 pe Scala Internațională Nucleară, făcându-l al treilea cel mai puternic accident nuclear din istorie.

Pe 29 septembrie 1957, sistemul de răcire al unui rezervor ce conținea 70-80 de tine de deșeuri lichide s-a defectat și a dus la evaporarea apei și la explozia resturilor rămase, formate în principal din nitrat de amoniu și acetat. În urma exploziei, un nor cu particule radioactive s-a răspândit deasupra orașului și a regiunilor înconjurătoare, pe o regiune de aproximativ 500 de kilometri pătrați. După ce incidentul s-a produs, a durat aproape o săptămână până ce 10.000 de rezidenți au evacuați. Potrivit studiilor ulterioare, 200 de persoane au murit imediat după incident, din pricina expunerii la radiații, iar mii de alți oameni au murit pe parcursul următorilor 32 de ani, scrie history.com.

Dezastrul nuclear de la Windscale

accidente nucleare Windscale

Accidentul nuclear de la Windscale, care a avut loc la data de 10 octombrie 1957, a fost cel mai dezastruos incident nuclear din întreaga istorie a Marii Britanii, primind gradul 5 din 7 pe Scala Internațională Nucleară. Incidentul a dus la îmbolnăvirea a peste 200 de persoane din cauza materialului radioactiv eliminat.

Focul generat de explozie a ars timp de două zile, eliminând un nor periculos radioactiv pe suprafața Marii Britanii și a altor state din Europa. Amploarea sa îl clasifică printre cele mai dezastruoase accidente nucleare din istorie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: