19 mart. 2018 | 16:29

Haosul din Rusia anilor ’90 în aceste poze îți aduce aminte de România

ACTUALITATE
Haosul din Rusia anilor '90 în aceste poze îți aduce aminte de România

Fotografa franceză Lise Sarfati a trăit în Rusia între 1989 și 1998, perioadă în care a reușit să captureze o parte din haosul anilor ’90 din Rusia.

Sarfati a făcut poze în Moscova, Norilsk și Vorkuta și le-a combinat în albumul foto „Acta Est”. Acesta a fost primul album al artistei. Numele a fost dat de expresia latină „Acta Est Fabula”, care înseamnă „spectacolul s-a terminat”.

Fotografiile din album vor să contureze mediul rusesc al acelor ani prin drame vizueale ale nefericirii, distugerii și frumuseții în schimbare. Autoarea a subliniat că albumul nu trebuie tratat drept o operă de fotojurnalism, ci o operă de teatru fantastic.

În fotografii se regăsesc interioare derăpănate, clădiri în ruine și fabrici abandonate care reprezintă fundalul vieții copiilor și adolescenților. „Acta Est” cuprinde poze care se întrec în valoare cu izvoarele istorice în ceea ce privește creionarea vieții de la sfârșit de secol 20 din Rusia.

Liz Sarfati s-a născut în 1958 în orașul algerian Oran, dar a crescut în Nisa. A început să își descopere pasiunea pentru fotografie la vârsta de 13 ani. În adolescență a studiat filmele lui Robert Bresson și ale lui Alain René. De asemenea, a studiat fotografiile pionierului în documentare Dziga Vertov. Ulterior, Sarfati a învățat rusa în Sorbona.

[readmore]

În 1986, Sarfati a devenit fotografa oficială de la Academie des Beaux-Arts. Între 1989 și 1998 a trăit și lucrat în Rusia. Ulterior, în 2003, s-a mutat în California. Totodată, este fotografă Magnum.

O altă fotografă care a reușit să surprindă farmecul amărui al Rusiei a fost Masha Iva shintsova. Ivashintsova făcea fotografii aproape zilnic, dar nu obișnuia să le arate prea multor oameni. După moartea ei, cumnatul său a descoperit într-o mansardă o cutie în care se aflau negative și filme nedevelopate. În total au fost găsite 30.000 de poze. O parte din ele le poți vedea pe site-ul lansat de fiica răposatei fotografe.