Rusia redescoperită în 30.000 de fotografii uitate ani buni

Rusia redescoperită în 30.000 de fotografii uitate ani buni

Zeci de mii de fotografii au fost găsite într-o mansardă din Rusia, care ne arată o fațetă a acestei țări pe care manualele de istorie nu au putut să o surprindă.

Fotografa rusă Masha Ivashintsova (n. 1942 – m. 2000) obișnuia să facă nenumărate poze, dar nu le arăta nimănui, așa că era considerată fotografa pierdută a Leningradului. Ea s-a născut într-o familie de aristocrați. Averile lor, inclusiv un apartament luxos din centrul Leningradului, au fost luate de autorități în timpul Revoluției Bolșevice.

Când era mică, Ivashintsova s-a antrenat să devină balerină, așa cum își dorea bunica ei. Când aceasta din urmă a murit, familia lui Ivashintsova s-a hotărât să o retragă pe fată de la academie și să o înscrie la un colegiu tehnic.

Când cariera artistică a tinerei s-a încheiat brusc, aceasta a acceptat diferite job-uri, printre care și critic de teatru. Viața ei personală a devenit  din ce în ce mai tumultoasă.

Ivashintsova făcea fotografii aproape zilnic. Însă a căzut în depresie, iar dorința ei de muncă a început să scadă. În 1981, a rămas fără loc de muncă. Sistemul prevedea că șomajul este o infracțiune, așa că femeia s-a trezit în fața deciziei dintre a intra la închisoare sau a fi închisă într-un ospiciu.

Fotografa a ales a doua opțiune. În următorii 10 ani, ea a rămas închisă, iar medicamentele care i-au fost administrate au distrus-o încet și sigur.

[readmore]

În 2017, soțul Asyey, fiica fotografei, a găsit într-o mansardă o cutie în care se aflau negative și filme nedevelopate. În total au fost găsite 30.000 de poze. De atunci, galeriile de artă au abordat-o pe Asya pentru a expune fotografiile, iar oamenii au cerut să cumpere variante print. Cu toate astea, ea nu este sigură ce va face cu pozele. Momentan a lansat un site, pe care se regăsește o parte din fotografii.

Mai jos vei găsi o parte din fotografii, care îți arată Rusia așa cum nu ai mai văzut-o.

Malul Râului Neva din Leningrad în 1979
Un portret al soțului lui Ivashintsova, Melvar Melkyuman, un lingvist născut în Armenia, după ce mariajul lor s-a destrămat
Un parc de joacă cu tematică spațială în Leningrad
Portret de stradă în St. Petersburg în 1976
Copii în Vologda în 1979
O poză din 1978 a Asyey, singurul copil al lui Ivashintsova
O mulțime la periferia Leningradului la o paradă May Day
O adunare comunistă în Leningrad
O statuie distrusă cu Stalin în Leningrad
Portret al unui prieten de familie din 1974
Citește și:
Sursa: Peta Pixel