Povestea primului om în spațiu: rusul Iuri Gagarin a zburat spre zei și stele

Povestea primului om în spațiu: rusul Iuri Gagarin a zburat spre zei și stele

Pe 12 aprilie 1961 rușii au trimis primul om în spațiu. La jumătate de secol de la moartea lui Iuri Gagarin, acestea sunt câteva lucruri pe care să le știi despre viața primului om care a ajuns acolo unde mulți nici nu visau.

Iuri Alexeevici Gagarin s-a născut pe 9 martie 1934 în Kluşino şi a murit pe 27 martie 1968 într-un accident aviatic. Pe data de 12 aprilie, Iuri Gagarin a intrat în istorie, deoarece a fost primul om care a zburat în spațiu. Înaintea acestuia, URSS reușise să mai trimită în spațiu 48 de câini, dintre care 20 au murit.

Povestea primului om care a atins performanța de a ajunge în spațiu a început în toamna anului 1959, atunci când o comisie specială a recrutat câțiva voluntari pentru a pilota un nou tip de avion. Gagarin avea 1,6 metri înălțime, lucru care l-a ajutat în acest caz. Au fost selectați douăzeci de candidaţi, care s-au antrenat timp de un an, într-un centru secret din Moscova. Pe parcurs, dintre ei au rămas doar 12, iar apoi doar 6. Printre aceștia se număra și Gagarin.

În cele din urmă, în cursă au mai rămas Gagarin și Gherman Titov, datorită performanțelor excelente din cadrul antrenamentelor, dar și datorită capacităților psihice. Gagarin a fost ales și pentru că oficialii sovietici credeau că acesta este un simbol bun pentru propagandă.

Gagarin avea 27 de ani, era căsătorit și avea doi copii atunci când a ajuns în spațiu. Marele zbor a avut loc pe de 12 aprilie 1961, când acesta a efectuat o rotaţie în jurul Pământului într-o oră şi 48 de minute, la o altitudine care a variat între 175 de kilometri şi 380 de kilometri.

Două zile mai târziu, acesta era primit la Moscova ca un erou. Mii de persoane au ieșit atunci pe străzi cu flori și afișe. După această realizare, satul natal al lui Gagarin a fost redenumit după numele lui.

Acest zbor le-a permis conducătorilor sovietici, în plin Război Rece, să afirme superioritatea sistemului comunist asupra principalul adversar, Statele Unite ale Americii. Cucerirea spaţiului reprezenta pe atunci un teren major de înfruntare între cele două mari puteri mondiale.

Relația lui Iuri Gagarin cu familia și apropiații

Elena, fiica lui Gagarin, a declarat că după zbor, tatăl ei a devenit mai serios și mai sobru la evenimentele formale, dar în mediile familiale a rămas mereu același om prietenos, fericit să răspundă la întrebările tuturor. După reușita lui Gagarin, prietenul său, Alexei Lenov, a fost primul om care a reușit să iasă în spațiu într-un costum, pe data de 18 martie 1965.

„În timpul zborului meu, Iuri m-a supravegheat şi m-a ajutat. Când sistemul automat de aterizare s-a defectat, Iuri Gagarin mi-a spus: «Eşti autorizat să pilotezi nava manual, ştii cum se face». Era uşor de spus pentru el, dar nimeni n-a mai făcut asta până atunci”, a declarat Leonov.

Moartea ciudată a primului om care a ajuns în spațiu

Iuri Gagarin a murit pe 27 martie 1968, după ce avionul pe care îl pilota s-a prăbușit în apropierea Moscovei, mai precis la 190 km distanță. În acest accident aviatic a murit şi instructorul de zbor Vladimir Seriogin.

Gagarin şi Seriogin făceau o serie de teste cu un aparat de zbor MiG-15UTI. Autorităţile ruse au anunţat atunci că avionul s-a prăbuşit după ce piloţii ar fi încercat să evite un stol de gâşte sau un balon meteorologic.

Teoriile au fost însă spulberate de cosmonautul rus Alexei Leonov. El a încercat, timp de 20 de ani, să obţină permisiunea de a divulga exact ce s-a petrecut atunci. Potrivit unui raport declasificat, moartea lui Gagarin a fost provocată de către un alt pilot.

Leonov se ocupa de antrenamentele paraşutiştilor pe 27 martie. Vremea era dificilă. Ploua şi vântul era foarte intens, aşa că el nu a putut să-şi facă exerciţiile. În timp ce aştepta ordine de la superiori, Alexei Leonov a auzit un boom sonic urmat de o explozie.

Un avion Su-15 era programat pentru testare în acea zi, dar trebuia să zboare la o altitudine de 10.000 de metri sau mai mare, nu la 400-500 de metri. Astfel, a avut loc o violare a procedurii de zbor.  Acest avion l-a destabilizat pe cel al lui Gagarin şi Seriogin, şi a dus la prăbuşirea lui. Oficialii au fost atât de ruşinaţi de cele întâmplate, încât au preferat să muşamalizeze întregul eveniment.

Cu toate că moartea lor a fost provocată de acest pilot, de-a lungul anilor au apărut numeroase controverse. La un moment dat, s-a speculat chiar că Leonid Brejnev ar fi comandat o asasinare a eroului URSS sau că avionul s-ar fi ciocnit de un OZN.

Citește și: