De ce Firea și PSD trebuie să învețe când să nu mai mintă

ACTUALITATE
De ce Firea și PSD trebuie să învețe când să nu mai mintă
Gabriela Firea într-o conferință PSD. Imagine via PSD/Flickr
13 iun. 2018 | 11:30

Politicienii mint, că așa e politica. Se mint între ei, se mint pe ei înșiși probabil, în oglindă, dar mai des te mint pe tine. Chiar și minciunile astea au o limită, de care e foarte indicat să nu treacă. Totuși, unii trec, după cum am văzut recent cu Firea și PSD.

[related]

Am întâlnit, de-a lungul timpului, rare cazuri de oameni care mințeau vizavi de cele mai mici lucruri, deși puteau să n-o facă și să-și asume niște greșeli. Odată prinși, găseau cumva metoda prin care să o dea la întors, dar chiar dacă lor le suna bine, alții își dăduseră deja seama cum stă treaba.

Dacă sari calul prietenește, poate mai ai o șansă de izbăvire, dar dacă o faci la 45 de ani, dintr-o poziție oficială, ai probleme mai mari decât faptul că ai ajuns la butoane dintr-o conjunctură proastă.

Dacă nu poți, nu te băga

Gabriela Firea a câștigat alegerile pentru Primăria Generală, iar de-atunci încolo nu ne-a arătat că știe să câștige, ci că nu știe să piardă, iar între luni și marți, a atins apogeul. Politicieni care s-au agățat ca lipitorile de sportivi ca să facă niște poze care să dea bine mai târziu au mai fost.

Politicieni incompetenți care dau vina pe structuri paralele existent sunt și încă mai ține minciuna. Sunt și politicieni care nu știu să-și controleze emoțiile, iar aici se vede cine trebuie să fie politician și cine poate să rămână la pupitrul de știri, sau la secretariatul primăriei din Voluntari.

Sigur, nu e plăcut să fii huiduit de mii de oameni adunați pe un stadion, dar când treaba ta nu e acolo, ți-o meriți. Sau când te-a prins la colț lume care n-a venit organizată pe județe, tot ți-o meriți. Ți-o mai meriți și din multe alte motive, care gravitează în jurul lațului care strânge Bucureștiul din ce în ce mai tare și pe care tu îl gestionezi cu moaște lângă propriul birou.

Facebook, groapa cu lei contemporană descoperită și de Firea

Și apoi te plângi pe Facebook, într-un text kilometric, că lumea e nașpa și totul e o conspirație împotriva ta, că au venit agenturili pe stadion să facă scandal, că tu ai încercat să faci ceva frumos. Ba chiar o copiezi și pe Elena Udrea, ambele sunteți asociate cu replica ”nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită” – ea a fugit, tu (încă) n-ai de ce.

Doar că dacă te duci pe Facebook să plângi, trebuie să-ți amintești înainte să apeși pe ”postează” că rețeaua socială nu stă pe servere din Kisselef. Aici e bula oamenilor care te urăsc și care abia așteaptă să-ți umple frigiderul cât să mănânci de dulce până ieși la pensia specială.

[related]

Mulți utilizatori de Facebook au făcut brigading postării Gabrielei Firea – a fost o acțiune semi-organizată, ad-hoc, de utilizatori de pe Utopia și de multe alte grupuri unde a fost share-uită postarea, ca să-i dea în cap primăriței. Și asta s-a întâmplat, s-au adunat mii de comentarii în doar 20 de minute, iar subit, pagina a dispărut.

Prostia sau minciuna au picioare scurte? Chiar și în cazul PSD

„În ceea ce priveşte contul de facebook al Primarului General, precizăm că acesta nu a fost închis, ci s-a blocat ca urmare a avalanşei de mesaje primite.” – asta ar putea fi printată și pusă la panoul de ”istorie a internetului”. Da, treaba asta o să țină la unii care încă nu înțeleg cum funcționează internetul și Facebook. Mai sunt și oameni din ăștia, e de înțeles, dar altfel, Gabriela a ajuns în punctul în care minciuna a dat-o în penibilul ăla nasol care te ține treaz noaptea, uneori.

Ce e mai rău e că nu s-a ”blocat” o dată, ci de două ori. Iar aici se vede lipsa de perspectivă a primăriței, care a vrut să se întoarcă pe Facebook, cu tot cu postarea kilometrică de luni seara. Doar vreo sută de comentarii, din alea cu pupici și bezele și haigabi.

Astea au fost repede îngropate când a început a doua sesiune de brigading, iar odată cu ele, iar ”s-a blocat” contul de Facebook al Gabrielei. Până la momentul publicării materialului, încă e blocat, atât de tare au dat oamenii în ea. Aș vrea să simt compasiune pentru sisifii care trebuie să-i curețe pagina de mizerii primăriței, dar sper că au avut o noapte lungă și obositoare. Și sper că vor mai avea.

[readmore]

Dacă vrei să minți, minte pe cine te crede și minte cu ce vei fi crezută. Păstreaz-o în limite rezonabile și cine știe, poate convingi oamenii să bea bere în loc să vină la vot, ca să te dea jos de unde te-ai cocoțat. Dar dacă vrei să-i minți pe ăia care nu te cred și care nu te suportă, pregătește-te să fii târâtă în noroi și înjurată cât pentru șapte generații, sau nu te băga. Oricum ar fi, bine n-o să ieși din asta, oricât ți-ai pune poalele în cap.

Fii profesionistă, ce dracu’!


Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.