Acest film tras integral cu iPhone a câștigat un premiu important

Acest film tras integral cu iPhone a câștigat un premiu important

iPhone-urile fac poze și filmări de calitate excelentă, dar tot e surprinzător când un film tras cu iPhone-ul câștigă un premiu important.

O serie de clipuri scurte filmate cu iPhone-ul i-au adus artistei Charlotte Prodger din Glasgow premiul Turner 2018. Aceste clipuri arată zona de țară din Scoția de la fereastra unui tren, un tricou pe un radiator și o pisică ce dă cu lăbuța într-o lampă. Ele au fost filmate pe parcursul unui an, acasă la artistă și în timpul călătoriilor sale. Împreună, clipurile explorează subiecte precum clasa, genul și sexualitatea.

Pentru această serie, Prodger a primit un premiu în valoare de 25.000 de lire sterline (adică aproximativ 129.000 de lei), acordat de romanciera Chimamanda Ngozi Adichie, la ceremonia din Londra a premiilor Turner.

Prodger se ocupă cu realizarea de imagini animate de 20 de ani. Ea se află pe radarul artei contemporane, dar nu este atât de cunoscută. După ce a câștigat, ea a spus: „Mă simt foarte onorată, dată pe spate sincer. Este de necrezut. Se simte minunat”.

Motivul pentru ca artista a folosit un iPhone pentru a realiza seria de clipuri este simplu, după cum chiar ea a explicat. Ea se află pe cont propriu de multe ori, iar telefonul său e un fel de extensie a ei. „[L-am folosit] mulțumită ușurinței de utilizare și felului în care îl poți folosi în timp ce mergi prin lume”, a spus Prodger.

Când a fost întrebată ce va face cu banii primiți, artista a spus: „Voi trăi din ei. Îmi voi plăti chiria și chiria studio-ului și câteva facturi. Poate îmi voi face și o mică tratație… probabil o jachetă drăguță. Nu mă puneți la colț pentru asta!”.

Șeful comitetului de jurați, Alex Farquharson, director la Tate Britain, a spus că seria de clipuri a lui Prodger reprezintă „cel mai profund mod de utilizare al unui dispozitiv atât de prozaic cum este camera iPhone-ului pe care l-am văzut până acum”.

Citește și:
Sursa: The Guardian
Etichete: