04 iul. 2018 | 11:19

40 de ani de la nașterea primului copil conceput în eprubetă

ACTUALITATE
40 de ani de la nașterea primului copil conceput în eprubetă

Infertilitatea este un subiect sensibil pentru cuplurile care își doresc copii, dar sunt incapabili să facă asta. Lucrurile au evoluat între timp și datorită medicinei moderne, aceste cupluri au mult mai multe șanse să-și întemeieze o familie.

Au trecut patruzeci de ani de la nașterea lui Louise Brown, primul copil din lume conceput cu ajutorul fertilizării în vitro. Premiera a avut loc pe 25 iulie 1978 la Oldham General Hospital, Marea Britanie. Ovulul a fost colectat dintr-un ciclu natural, iar procedura a fost condusă de Robert Edwards și Patrick Steptoe.

Cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la acest eveniment, un comitet internațional care a urmărit evoluția fertilizării în vitro a publicat date despre cât de mult aceasta a ajutat procesul de reproducere.

Dr David Adamson a vorbit în cadrul unui congres în numele International Committee for Monitoring ART (ICMART). Acesta a declarat că datele colectate la nivel mondial de ICMART au arătat că de la nașterea lui Louise Brown și până acum s-au născut aproximativ opt milioane de copii cu ajutorul fertilizării în vitro.

Potrivit datelor, se estimează că mai mult de jumătate de milion de bebeluși se nasc anual prin fertilizarea în vitro. La nivelul Europei, Spania rămâne cea mai activă țară în ceea ce privește reproducerea asistată. Date colectate începând cu 1997, dovedesc că în Spania au fost realizate 119,875 cicluri de tratament, iar asta întrece până și Rusia, unde au fost înregistrate 110,723 de cicluri.

Germania se clasează pe locul trei cu 96,512 de cicluri de tratament, în timp ce în Franța au fost înregistrate 93.918. De asemenea, raportul arată că ratele sarcinilor provenite din donarea de ovule continuă să crească ( cu aproximativ 50%). Pe de altă parte, rata nașterilor de gemeni continuă să scadă în Europa. În 2015, acestea scădeau cu aproximativ 14%.