12 iun. 2018 | 10:02

Descoperirea unei cauze posibile pentru avorturi spontane și infertilitate

ACTUALITATE
Descoperirea unei cauze posibile pentru avorturi spontane și infertilitate

Infertilitatea este un diagnostic dur. Un studiu recent aduce o veste proastă legată de acestă problemă. O nouă structură a spermei ar putea fi vinovată pentru infertilitate și avorturile spontane.

Dacă îți aduci aminte de la biologie, centriolul este o structură a citoplasmei care ajută la diviziunea celulară. Cercetători de la Universitatea din Toledo susțin că au descoperit un al doilea centriol suplimentar în spermă, care este „atipic” și are o serie de proprietăți ciudate.

Cu toate că au aceeași funcție, cele două formațiuni de centrioli sunt foarte diferite. „Anormalitățile în formarea și funcționarea centriolului atipic pot fi cauza necunoscută a infertilității cu care cuplurile se confruntă”, a declarat Tomer Avidor-Reiss, de la Universitatea din Toledo.

Acesta spune că structura ar putea avea un rol și în pierderea timpurie a sarcinilor. Este nevoie de doi centrioli pentru a forma centrozomul, iar până acum s-a crezut că sperma furniza un centriol ovulului, care apoi se duplica.

„Din moment ce ovulul nu furnizează centrioli, iar sperma posedă doar un centriol recunoscut, am vrut să știm de unde provine al doilea centriol din zigot”, a declarat Avidor-Reiss . Cu ajutorul tehnicilor de microscopie, echipa a analizat o serie de spermatozoizi care proveneau atât de la muște și gândaci, cât și de la oameni.

Cu toate că rezultatele sunt destul de neclare, având în vedere stadiul incipient al cercetării, echipa a reușit să facă anumite speculații și este încrezătoare că, în viitor, va dezvolta noi tratamente.

Aceștia spun că studiile anterioare, realizate pe musculițele de fructe Drosphila, au arătat că structura atipică este vitală pentru fertilizarea cu succes a ovulului în timpul reproducerii. Astfel, ei au dedus că structura poate fi o posibilă cauză a infertilității.

De asemenea, cercetătorii spun că ar putea să găsească noi soluții pentru infertilitatea din rândul bărbaților, dacă ar înțelege mai bine rolul acestor centrioli.