Facebook închide proiectul futurist prin care voia sa dea internet din cer

Facebook închide proiectul futurist prin care voia sa dea internet din cer

Facebook a anunțat că nu va mai încerca să-și realizeze visul de a crea avionul gigantic care să transmită internet gratuit comunităților izolate care nu au o conexiune la internet. De ce? Se pare că nu este practic

Yael Maguire, director de inginerie al Facebook, a anunțat că rețeaua a decis să nu mai construiască propria aeronavă și să închidă fabrica din Bridgewater. Odată cu această închidere 16 persoane își vor pierde slujbele care erau direct legate de construirea și mentenanța avionului.

Programul a fost demarat în 2014, prin achiziția startup-ului Ascenta, apoi  intenția de a oferi internet astfel a fost făcută publică în 2015, iar primul zbor de test a avut loc în 2016. Testul nu a mers foarte bine rezultând într-o aterizare dură. Al doilea test a fost ceva mai bun, dar departe de a fi perfect.

Totuși, aeronava în sine, un V enorm zburător, a zburat la o altitutine foarte mică folosind energie puțină ce a fost capturată de celulele solare cu care avionul era dotat.

Decizia de a renunța la proiect a venit după ce o investigație Business Insider arăta că proiectul stagna, mai ales după ce inginerul șef a părăsit proiectul deoarece i-a fost refuzat planurile pentru un design nou al aeronavei. Compania a decis că este prea scump să-și construiască propria flotă de avioane. Așadar, se pare că Facebook va trebui să găsească o altă metodă, poate mai ieftină, de a cuceri următorul miliard de utilizatori.

Maguire a mai declarat că muncă în această direcție va cotinua prin intermediul parteneriatelor cu Airbus sau HAPS. De asemenea, reprezentanții companiei au declarat că deși aeronava nu va mai fi construită se dezvoltă activ tehnologii legate de transmisia datelor și așa mai departe.

Facebook nu este singura companie de tehnologie care vrea să răspândească internetul pe tot globul. Google este o altă companie care a venit cu ideea de a trimite baloane uriașe în stratosferă ce vor transmite internet către comunitățile izolate. Proiectul se află în dezvoltare încă din 2011, iar de atunci a trecut prin mai multe etape de dezvoltare.

Ultimele informații legate de proiectul Google arată faptul că gigantul american a reușit să trimită aer mai multe baloane pe care le-au poziționat deasupra lui Puerto Rico, în încercarea de oferi internet unei comunități de peste 100.000 de persoane.

Citește și:
Sursa: Techcrunch