Facebook pierde încă unul dintre procesele intentate pentru drepturi de autor

Facebook pierde încă unul dintre procesele intentate pentru drepturi de autor

O mică rețea socială italiană pentru alpiniști, numită Climbook, a câștigat un proces de drepturi de autor cu Facebook, după ce gigantul a intentat procesul.

În urmă cu trei ani, gigantul social american a depus o plângere împotriva Climbook, pe motiv că l-a copiat. Facebook a spus atunci că Climbook era prea similar cu designul „structural, vizual, fonetic și conceptual” și că serviciile sale erau „parțial similare” cu cele ale sale. Gigantul a presupus că utilizatorii ar putea fi confuzi, ceea ce l-a determinat să depună o plângere.

Biroul de Brevete al Ministerului Dezvoltării Economice din Italia a revizuit plângerea și a decis că Climbook poate continua să funcționeze sub același nume. Asta pentru că e puțin probabil ca utilizatorii să fie confuzi în legătură cu cele două. Adevărul e că da, puțin probabil ca oameni să încurce cele două branduri.

Decizia a fost confirmată de Climbook pe site-ul său oficial. „Ministerul a decis că este foarte improbabil ca utilizatorii să poată găsi confuzii între Facebook și Climbook, indiferent de asemănările dintre servicii”.

Climbook este un site construit în jurul comunității de alpinism, lansat în 2013 de către ghidul montan Alessandro Lamberti. Rețeaua socială oferă detalii despre traseele din întreaga lume pasionaților de alpinism. Mulți s-au gândit de ce o comunitate de alpiniști, fără publicitate, a deranjat atât de mult o rețea gigantică, cum e Facebook.

„Poate că e vorba de aroganță sau putere”, spune Alessandro Lamberti, fondatorul Climbook. „Indiferent, de data aceasta gigantul social trebuie să încline capul pentru că noi păstrăm Climbook”, a continuat fondatorul.

Chiar și așa, Facebook a lansat mai multe procese împotriva site-urilor care încorporează cuvântul „book/carte” în numele lor. În 2010, de exemplu, gigantul a intentat un proces împotriva unui site web, Teachbook.com, acuzând fondatorul de încălcarea mărcii comerciale, diluarea mărcii comerciale și concurență neloială. Bineînțeles, nu l-a câștigat.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: