De ce unele cupluri sunt obscen de siropoase pe Facebook

De ce unele cupluri sunt obscen de siropoase pe Facebook

Cu toții cunoaștem cel puțin un cuplu care are prostul obicei de a-și expune excesiv relația pe Facebook. Poze, declarații, piese siropoase, tot tacâmul.

Mențiunea editorului: acest articol a fost publicat în august. Oamenii nu s-a schimbat însă, astfel că l-am republicat în februarie 2018.

Nu e neapărat nevoie să ai un doctorat în psihologie ca să deduci că aceste manifestări de pe Facebook sunt generate de nesiguranță. Totuși, argumentele științifice sunt mereu binevenite, așa că cei de la AOL au publicat un video simpatic care explică de ce unii oameni au astfel de comportamente pe rețele sociale ca Facebook. Aceasta e și singura care le permite să pună poze, video sau texte.

Cercetătorii dau vina pe stima de sine contingentă la nivel de relație. E un fenomen din cauza căruia oamenii simt o nevoie acută de aprobare și validare socială. Stima de sine scăzută afectează relațiile de orice natură, dar în special pe cele de cuplu.

E destul de logic, de altfel. Un om nesigur de sine și de relația sa va simți nevoia să compenseze cumva acest lips, eventual simulând opusul pe exterior. Cu cât încrederea în propria persoană e mai scăzută, cu atât depinde mai mult de aprecierea celor din jur.

Desigur, nu e o regulă general valabilă. Oamenii de știință nu exclud posibilitatea ca unii oameni care se afișează așa pe Facebook să simtă o nevoie autentică de a se prezenta lumii în felul acesta.

Până la urmă, există oameni introvertiți și extrovertiți, iar cei din a doua categorie au o tendință mai pronunțată de a-și împărtăși intimitatea cu ceilalți. De asemenea, există și oameni care, atunci când sunt fericiți, își doresc ca toată lumea să știe acest lucru.

În orice caz, dacă ai astfel de prieteni în listă și te simți deranjat de zecile de fotografii și mesaje drăgăstoase, poți apela cu încredere la opțiunea de „Unfollow” pe care Facebook ți-o pune la dispoziție. Din păcate sau din fericire, nu e o soluție să le ții prelegeri despre cât de exagerată le este atitudinea.

Citește și: