Cum a contribuit Facebook la genocidul de care habar n-aveai

Cum a contribuit Facebook la genocidul de care habar n-aveai

Experții în drepturile omului de la ONU investighează criza din Myanmar și susțin că Facebook a avut un rol în promovarea discursului instigator la ură.

Experții ONU arată că Facebook are partea sa de vină în genocidul din Myanmar, iar un răspuns din partea companiei nu a fost oferit momentan. Cu toate acestea, Facebook a comentat situația în trecut, când afirma că lucrează la eliminarea mesajelor care instigă la ură cu privire la situația din Myanmar și că îi suspendă pe cei care distrubie asemenea conținut.

Mai bine de 650.000 de musulmani Rohingya au emigrat în Bangladesh, ca urmare a atacurilor insurgenților începute în august 2017. Mulți refugiați au vorbit despre execuțiile și violurile comise de forțele de securitate. Peste 10.000 de persoane ar fi fost ucise până acum, în cadrul acestor acțiuni anti-musulmane.

Marzuki Darusman, președintele UN Independent International Fact-Finding Mission on Myamnar, susține că social media a avut ”un rol determinant” în Myanmar. Yanghee Lee, care investighează situația din țară din partea ONU, spune că Facebook era o parte importantă a societății, iar că guvernul a folosit platforma pentru a disemina informație către cetățeni.

Unul dintre cei mai importanți călugări naționaliști, Wirathu, a declarat recent că retorica sa, anti-musulmană, nu are nimic de-a face cu violența din Rakhine. Facebook suspendă și uneori elimină complet conturile celor care ”distribuie în mod constant conținut care promovează ura”, sau cel puțin asta e declarația companiei, ca răspuns la o întrebare legată de contul lui Wirathu, acuzat că a conspirat pentru a persecuta musulmanii din Myanmar.

Yanghee Lee spune că se teme de faptul că Facebook s-a transformat într-o adevărată bestie și a ajuns la mare distanță de scopul principal pe care l-a avut rețeaua socială. Aceasta notează că Facebook a ajutat statul Myanmar, dar că în ultima vreme a adus mai mult rău, fiind o platformă ideală pentru promovarea discursului incitator la ură.

Sursa: Reuters