Cum a ajuns Everest cea mai înaltă ghenă de gunoi din lume
:format(webp):quality(80)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2018/06/muntele-everest-gunoi-e1529502152797-800x450.jpg)
Cel mai înalt munte din lume a ajuns în ultimii zeci de ani o mare groapă de gunoi, unde oamenii lasă în urmă cât mai multe dovezi că au fost acolo.
În 1953, exploratorul Sir Edmund Hillary a ajuns la altitudineaa de 8.848 de metri, în vârful Everestului. De atunci, mulți alții au încercat să îi calce pe urme. Din păcate, nu s-au sfiit să lase în urmă gunoaie peste gunoaie. Astăzi, tone de deșeuri se odihnesc pe pantele Everestului.
Mulți turiști au tendința de a lăsa în urmă corturi, echipamente defecte, canistre goale de gaz și multe, multe excremente. „Este dezgustător, o priveliște dezolantă”, a explicat Pemba Dorje Sherpa, un om care a reușit să urce pe Everest de 18 ori. „Pe munte sunt tone de deșeuri„.
Tibet și Nepal au încercat să implementeze sisteme care să îi facă pe exploratori să aducă gunoaiele la poalele muntelui. Primul stat amendează drumeții cu câte 100 de dolari americani pentru fiecare kilogram de gunoi lăsat în urmă, pe când al doilea cere un depozit de 4.000 de dolari de echipă – bani care sunt returnați cu condiția ca fiecare membru să aducă înapoi la poalele muntelui cel puțin 8 kilograme de deșeuri de persoană.
Problema este că localnicii se văd în postura de a aduna în jur de 11,7 tone de excremente umane de pe pistele munților în fiecare anotimp. Excrementele sunt aruncate în șanțurile dintr-un sat din apropiere. Atunci când lovește sezonul musonului, acestea sunt purtate de ploi în râul din apropiere. Inginerii speră că vor transforma aceste șanțuri cu excremente într-o centrală biologică, unde deșeurile să fie transformate în combustibil.
O echipă de curățenie din China a contribuit și ea la rezolvarea problemei, reușind să adune 8,5 tone de gunoaie de pe munte în intervalul aprilie-iunie 2018.
Dincolo de toate eforturile de curățare depuse, cea mai bună soluție ar fi ca drumeții care contribuie la problemă să își regăsească bunul simț de mult pierdut și să învețe să își strângă singuri gunoaiele.