De ce jocurile video nu vor fi incluse în cadrul Jocurilor Olimpice

De ce jocurile video nu vor fi incluse în cadrul Jocurilor Olimpice

Președintele Comitetului Internațional Olimpic a explicat că există șase extrem de mici ca jocurile video să-și facă apariția în cadrul Jocurilor Olimpice.

Thomas Bach a spus în cadrul Asian Games 2018 că există un obstacol mare care oprește ca jocurile video să fie considerate pentru includerea în cadrul Jocurilor Olimpice. „Nu putem avea în cadrul Olimpiadei un joc care promovează violența sau discriminarea. Jocurile, din punctul nostru de vedere, sunt contradictorii cu valorile promovate de Jocurile Olimpice și de aceea nu le putem accepta”, a spus el.

Bach este și el medaliat cu aur la Jocurile Olimpice, el câștigând competiția de scrimă de la Olimpiada din 1976. Când a fost întrebat dacă nu cumva și scrima nu promovează violența, el a sublinat diferențele dintre acest sport și jocurile video. „Bineînțeles, fiecare sport de contact își are originile în luptele reale dintre oameni, dar sportul este expresia civilizată a acestei lupte. Dacă avem esports la Olimpiadă, unde scopul este să ucizi pe cineva, atunci acesta nu poate fi pus în concordanță cu valorile olimpice”, a explicat Thomas Bach.

Cele mai mari competiții de esports în acest moment sunt în jurul unor jocuri în care scopul este uciderea inamicului (vezi Counter-Strike Go, Overwatch sau Fortnite, dar și Dota 2 sau League of Legends). Totuși, există și câteva jocuri precum Rocket League, FIFA sau PES în care acest lucru nu se întâmplă. Recent s-a încheiat și cea mai mare competiție de Dota 2 unde premiul financiar total a fost de 25 de milioane de dolari, fapt care semnalează interesul pentru fenomenul esports.

Jocurile electronice au devenit un sport demonstrativ la Asian Games anul acesta și s-au ținut competiții de Arena of Valor, Clash Royale, Hearthstone, League of Legends, PES și Starcraft II.

Anul trecut a fost anunțat că jocurile competitive ca cele menționate mai sus ar putea fi incluse în Jocurile Olimpice din 2022, însă este clar că acest lucru nu se va întâmpla dacă mentalitatea celor aflați la conducere nu se schimbă.

Citește și: