14 oct. 2018 | 19:52

Mister despre Pământ: de ce primește energie din altă galaxie

ACTUALITATE
Mister despre Pământ: de ce primește energie din altă galaxie
Danielle Futselaar, www.artsource.nl

Se pare că Pământul este inundat de energie invizibilă din altă galaxie, sub formă de explozii rapide de unde radio (fast radio bursts sau FRB-uri), pe care oamenii de știință nu le înțeleg pe deplin.

Aceste FRB-uri scurte și extrem de puternice sunt cele mai puternice flash-uri din univers – pe care nu le putem vedea însă. Ele circulă miliarde de ani lumină prin timp și spațiu, strălucesc precum 100 de sori, dar înainte să fie observate de telescoapele de pe Pământ, se spulberă. Aceste unde radio sunt invizibile pentru ochiul uman.

Ce sunt însă aceste FRB-uri? Semnalele distante ale unor supernove sau ale unor stele neutronice? Extratereștri? Nu se știe sigur. Aceste exploziil de unde radio au fost descoperite în 2007 pentru prima oară. De atunci, au fost captate doar 30 de FRB-uri, dar cercetătorii sunt de părere că în realitate ar fi vorba de mult mai multe, iar echipamentele moderne nu poate capta totul.

Un studiu publicat în Nature și realizat cu ajutorul unui telescop extrem de high-tech din Australia arată că, într-adevăr, avem de a face cu un număr mult mai mare de FRB-uri decât am crede. „Am descoperit 20 de FRB-uri pe an, aproape dublu față de numărul detectat în toată lumea de când au fost ele descoperite în 2007”, a zis Ryan Shannon, autorul principal al studiului și astronom la Swinburne University of Technology și la International Centre for Radio Astronomy Research.

„De asemenea, am demonstrat că FRB-urile vin din cealaltă parte a universului, nu din vecinătățile noastre galactice”.

După ce au înregistrat 20 de FRB-uri în ultimul an, echipa de cercetători au încercat să estimeze cât de departe a călătorit prin spațiu fiecare explozie. Cu cât lungimile de undă dintr-o pulsație sunt mai late, cu atât acele FRB-uri au călătorit mai mult prin univers – poate chiar miliarde de ani de lumină.

FRB-urile rămân, în mare parte, încă un mister. Tot ce putem spera este că, dacă chiar ar veni de la extratereștri, aceștia din urmă să fie pașnici.