Misterioasele explozii radio cosmice au devenit și mai interesante

Misterioasele explozii radio cosmice au devenit și mai interesante

Exploziile radio rapide (FRB) sunt o sursă inepuizabilă de fascinație pentru oamenii de știință. Chiar și după 10 ani de observație, nu toți astronomii sunt siguri de existența lor.

Totuși, un studiu publicat în revista Nature ar putea înlătura tot acest scepticism, după ce experții au confirmat explozii repetate. FRB 121102 e numele de cod al unei explozii repetate, detectată de o echipă internațională de astronomi, care folosește cel mai sensibil telescop din lume, Arecibo Observatory în Puerto Rico. Nu doar că FRB 121102 e prima dovadă concretă a acestor explozii, dar e prima care e detectată cu alt dispozitiv în afară de Parkes Observatory din Australia.

Jason Hessels de la Institutul pentru Astronomie Radio din Țările de Jos și co-autorul noului studiu a detectat, împreună cu colaboratorii săi, FRB 121102 în 2012, în timp ce analizau pulsarii (n.red.: stele foarte mici care emit energie sub forma unui flux de particule electromagnetice concentrat la polii magnetici ai stelei). Echipa sa a fost uimită să descopere 10 astfel de explozii adiționale, petrecute în același loc și cu aceeași măsură de dispersie. Această descoperire ar putea ajuta oamenii de știință să stabilească ce anume provoacă misterioasele explozii, care au fost puse pe seama pulsarilor, neutronilor și supernovelor, fără a se stabili clar „vinovatul”.

Descoperirea devine chiar mai interesantă. Exploziile nu au loc la intervale regulate, iar în cadrul unei observații, oamenii de știință au sesizat șase pulsări în 10 minute. Alteori, nu au văzut nici măcar una. În plus, exploziile au spectre diferite, ceea ce i-a determinat pe oamenii de știință să discute o posibilitate cel puțin intrigantă: vinovatul ar putea fi o stea moartă, densă, cu un câmp magnetic de un trilion de ori mai mare decât cel al Terrei. Totuși, înainte de a avea o certitudine, echipa trebuie să stabilească precis de unde vin FRB-urile.

Această misiune nu e una ușoară, dar oamenii de știință au legat FRB 150418 de o galaxie situată la șase miliarde de ani lumină de a noastră. Din păcate, chiar dacă aveau impresia că au făcut o descoperire uriașă, o altă echipă de astronomi a stabilit că nu există nicio asociere clară între FRB 150418 și acest loc, în mod particular.

Citește și:
Etichete: