Tesla lui Elon Musk vine în România și, destul de ciudat, Brăila e pe listă

Tesla lui Elon Musk vine în România și, destul de ciudat, Brăila e pe listă

În octombrie, s-a vehiculat că Tesla pregătește o venire în România. La acea vreme erau negocieri. Acum e o listă oficială, iar Elon Musk a scris pe Twitter despre marele lui plan.

În octombrie, pentru extinderea Tesla în România, s-au purtat negocieri între reprezentanții companiei și George Maior, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii. Aceștia au avut  o întâlnire de lucru în cadrul căreia au fost prezentate măsurile implementate de România pentru dezvoltarea utilizării energiilor regenerabile.

Acum, în ultimele zile din an, Elon Musk a confirmat pe Twitter că Tesla se extinde în Europa. N-o va face cu gigafabrici, cele care i-au consacrat renumele de producător de energie electrică, ci prin încărcătoare dedicate mașinilor electrice.

„Da. Supercharger va acoperi 100% Europa anul viitor. Din Irlanda până la Kiev și din Norvegia până în Turcia”, a scris Musk pe Twitter.

Sigur, ce ne interesează e România. În acest caz, informația e pe site-ul Tesla. Țara noastră e acolo cu trei orașe: București, de altfel evident, Brăila și Craiova, mai puțin evident. În aceste trei orașe, Tesla va aduce încărcarea rapidă pentru mașini electrice.

Producătorul auto a început să pregătească Model 3 pentru piețele europene încă din noiembrie. . La vremea respectivă, Musk a spus că versiunea europeană va veni echipată cu porturi compatibile cu sistemul de încărcare rapidă CCS – Combined Charging System. Încărcătoarele deja existente în Europa vor primi upgrade pentru astfel de sisteme.

Tehnologia CCS e folosită destul de des în Europa, cam de mai toți producătorii care au instalat încărcătoare în diverse locuri.

Asta ridică o întrebare importantă: dacă Tesla are de gând să își deschidă rețeaua și pentru alți producători de mașini. Drew Bennett, șeful departamentului care se ocupă de infrastructura de încărcare globală, a declarat că Tesla a mai discutat și cu alte companii, dar că nu există planuri concrete momentan.

În ceea ce privește ipoteza că Tesla s-ar extinde în România cu și mai multe operațiuni, dincolo de mașini și sisteme de încărcare pentru el, mai există Gigafactory. În urmă cu doi ani, lumea a început să vorbească mai mult despre proiectul îndrăzneț al lui Elon Musk de-a alimenta orașe întregi cu energie regenerabilă.

Cât despre parteneriatele cu țări, încă din 2016 s-a discutat despre extinderea în Europa, întâi prin Franța. Guvernul francez a anunțat atunci că va oferi Tesla o fostă centrală nucleară, pentru a fi transformată într-o fabrică de mașini electrice.

Etichete: