Moneda de tip Bitcoin minată la Institutul de la Măgurele de un angajat

Moneda de tip Bitcoin minată la Institutul de la Măgurele de un angajat
Răzvan Băltărețu
Răzvan Băltărețu
14:39 25.04.2018

Institutul de la Măgurele ar trebui să cerceteze diverse aspecte ale fizicii. Un angajat s-a gândit însă că poate folosi resursele și pentru minare de criptomonede de tip Bitcoin.

Angajatul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele nu a exploatat la maximum tot ce avea disponibil. În schimb, pentru a mina criptomoneda Monero, o alternativă la Bitcoin, a folosit energia electrică a institutului. Acesta și-a adus de acasă un computer. L-a conectat la rețeaua electrică și a așteptat, probabil, să facă o avere.

Cazul acesta a fost semnalat de Ștefan Tănase, specialist în securitate cibernetică. Nu este clar de cât timp mina angajatul moneda virtuală. Estimarea e că acesta ar fi consumat energie electrică în valoare de 1.000 de euro pe lună. Acesta a publicat pe Twitter câteva poze relevante pentru acest caz.

Angajatul a folosit atât conexiunea la rețeaua de energie electrică, dar și conexiunea la internet. Astfel, el a reușit să facă o economie cât timp aștepta să i se umple portofelul digital cu această alternativă la Bitcoin.

Se prea poate să fi auzit de Monero la începutul acestui an. Site-ul Antena3 a fost folosit ca să mineze Monero. A negat că ar face asta și a spus că a fost mâna hackerilor. Specialiști CERT-RO au identificat pe internetul românesc aproximativ 150 de domenii .ro pe care este folosit cod CoinHive pentru minat Monero. Totodată, experți CERT-RO au observat că pentru toate aceste domenii au fost folosite 48 de conturi de CoinHive.

Minatul de monede virtuale, fie că e Bitcoin, fie că e altceva, este, în general, un proces dedicat unui sistem special în care răcirea este una adecvată. Implicit, poate susține un astfel de proces pe o perioadă mai lungă de timp fără să fie afectat cipul sau etajul de alimentare.

Pe lângă toate aceste aspecte, consumul de curent va crește simțior în cazul în care discutăm de un desktop, iar în cazul unui device ca un smartphone sau tabletă, bateria acestuia va fi uzată mult mai repede.

Dacă te întrebi de ce a ales un angajat al institutului de la Măgurele Monero și nu altceva, ei bine, eăspunsul e și mai simplu. Monero utilizează pentru procesul de minat în mod special procesorul, nu procesorul grafic, astfel că reclama sau locul în care este integrat acel cod pentru minat este destinat dispozitivelor mobile, tablete sau alte dispozitive low-end. Poți afla mai multe despre proces din acest articol PLAYTECH.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Digi24