15 oct. 2018 | 19:31

De ce e mai bine să te naști bogat decât talentat și (poate) sărac

ACTUALITATE
De ce e mai bine să te naști bogat decât talentat și (poate) sărac

Poate bănuiai asta, dar acum este sigur: este mai bine să te naști într-o familie bogată decât să te naști talentat, dar sărac.

Economiștii au descoperit că trăsăturile genetice care țin de inteligență și talent sunt distribuite aproape egal între copiii din familii cu venituri reduse și cei din familii bogate. Ce diferă este rata de distribuție a succesului între cele două categorii. Concret, mai mulți copii netalentați din familii bogate au terminat facultatea decât copii talentați din familii sărace.

Conexiunile dintre genetică și economie sunt abia la început, existând încă limitări. Spre exemplu, cercetătorii în economie sunt oarecum forțați să studieze persoanele albe, din moment ce majoritatea datelor genetice provin de la europeni. Chiar și cu limitările legate de rasă, cercetările care conectează cele două domenii au potențialul de a dezvălui adevăruri neașteptate despre economie.

„E împotriva logicii să existe diferențe genetice între oamenii născuți în gospodării bogate și cei născuți în sărăcie”, a zis Kevin Thom, economist la New York University și autor al unui studiu asupra genelor umane și  economie, realizat de National Bureau of Economic Research. „Dacă nu ai resursele din familie, chiar și copiii sclipitori – copiii care sunt înzestrați natural – vor avea de dus bătălii grele”.

Faptul că unii oameni talentați se nasc în familii sărace este cât se poate de nedrept – și asta pe mai multe planuri, conform economistului Nicholas Papageorge, colaborator al studiului mai sus menționat. „Potențialul lor este irosit”, a subliniat Papageorge. „Iar asta nu este bine pentru ei, dar nu este bine nici pentru economie. Toți oamenii aceia care nu au mers la facultate și care aveau scoruri genetice ridicate, ar fi putut ei să vindece cancerul?”

Conform lui Papageorge, potențialul genetic inițial este destul de similar dacă stai să compari doi oameni. „Doi oameni care sunt asemănători genetic pot avea scoruri la testele IQ extrem de diferite, pentru că oamenii mai bogați au investit mai mult în copiii lor”, a explicat economistul. Cu alte cuvinte, nu există o genă de om deștept, cum ar crede unii.

Concluziile studiului nu sunt optimiste pentru familiile sărace, dar cercetătorii amintesc totuși că genele nu sunt cele care setează destinul unui om.