Dispozitivul care transformă aerul uscat al deșertului în apă

Dispozitivul care transformă aerul uscat al deșertului în apă

Mediul înconjurător se schimbă rapid, iar oamenii de știință se trezesc sub presiunea de a găsi modalități ingenioase de a sprijini în continuare consumul de resurse al oamenilor. Mai nou, aceștia au descoperit cum să transforme aerul în apă potabilă.

Dispozitivul a fost creat de cercetătorii de la King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) din Arabia Saudită. Acesta poate absorbi apa și să o elimine la comandă. Ar putea fi de mare ajutor pentru oamenii care trăiesc în zone aride, de deșert, unde apa se găsește mai greu. Secretul dispozitivului constă într-un hidrogel de tip special, bazat pe clorura de calciu. Inginerii au reușit să facă în așa fel încât mixtura de hidrogel să rămână în formă solidă până când este nevoie de apă.

„Aspectele cele mai notabile ale hidrogelului sunt performanța sa înaltă și costurile reduse”, a explicat cercetătorul Renyuan Li, care a luat parte la studiu. Din moment ce în atmosferă se află în jur de 13.000 de miliarde de tone de apă, posibilitatea de a recolta o parte din acea cantitate ar fi bine-venită, în condițiile în care există sute de milioane de oameni care nu au acces la apa potabilă, după cum arată statisticile World Health Organization.

Dispozitivul prototip poate să absoarbă 37 de grame de apă pe noapte în 35 de grame de hidrogel, în condiții de umiditate de aproximativ 60%. În ziua următoare, 2,5 ore de lumină solară sunt suficiente pentru a elibera 20 de grame din apă. Mai apoi, hidrogelul poate fi folosit din nou fără probleme.

Și înainte au mai existat încercări de a genera apă din nimic, dar niciuna nu s-a soldat cu vreo invenție accesibilă pe piață. Dispozitivul cu hidrogel al arabilor ar putea să fie excepția însă. „Acest tip de generator de apă din atmosferă este ieftin și accesibil, funcționează perfect cu o gamă variată de umiditate, nu are nevoie de vreun tip de electricitate și astfel este potrivit pentru producția de apă potabilă în zonele izolate”, au subliniat cercetătorii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: