Sculpturile care îți arată viața oamenilor înainte să se nască

Sculpturile care îți arată viața oamenilor înainte să se nască
Sursa foto: Sky News

Dacă te întrebai cum arată copii în fiecare stadiu în care se află în uterul mamei, un sculptor britanic are răspunsul.

Artistul britanic Damien Hirst a realizat 14 sculpturi imense de bronz, care reprezintă diferitele stadii ale dezvoltării copilului în uter – de la concepție la naștere. Acestea fac parte din seria artistică numită The Miraculous Journey, care arată totul de la felul în care ovulul este fecundat și până la formarea unui bebeluș.

Sculpturile au dimensiuni care variază de la 5 la 11 metri înălțime. În total, acestea cântăresc 216 tone. Ele pot fi admirate în Doha, capitala Qatarului, în curtea de la Sidra Medical and Research Centre, un centru medical nou, care a costat 8 miliarde de dolari pentru a fi construit. Pe lângă The Miraculous Journey, în curtea centrului se află multe alte opere de artă, precum o instalație artistică realizată de Tracey Emin, conform AFP.

Hirst și-a vândut sculpturile pentru suma de 20 de milioane de dolari directoarei de la Qatar Museums Authority, Sheikha al Mayassa Hamad bin Khalifa al-Thani. Ele fac parte din inițiativele culturale ale Qatarului de a reconstrui granițele tradiționale între arta orientală și cea occidentală în cadrul Orientului Mijlociu.

Sculpturile ar fi fost dezvăluite pentru prima oară în octombrie 2013, însă ar fi fost acoperite până anul acesta. Motivul? Acestea trebuiau protejate în timpul construcțiilor spitalului. Pe atunci, apăruseră discuții despre natura posibil controversată a sculpturilor.

„Nu ne așteptăm ca toată lumea să le placă, nu ne așteptăm ca toată lumea să le înțeleagă”, a explicat Layla Ibrahim Bacha, specialistă în arte la Fundația Qatar, pentru AFP. „De aceea se află ele aici, pentru a crea un element de dezbatere și reflecție. Credem că acestea reflectă misiunea Sidra de a se îngriji de sănătatea femeilor și bebelușilor”. Khalifa al-Thani a spus însă că nu este cazul. „Să avem ceva de acest gen este mai puțin provocator decât să avem foarte multă nuditate”, a zis ea pentru The New York Times. „Există un vers în Coran despre miracolul nașterii. Nu este împotriva culturii sau religiei noastre”.

Citește și:
Sursa: Mashable
Etichete: