24 apr. 2018 | 20:13

Dispozitivul care te va ajuta să controlezi un computer cu mintea

ACTUALITATE
Dispozitivul care te va ajuta să controlezi un computer cu mintea

Oamenii de știință lucrează la un dispozitiv care îți va citi gândurile și te va ajuta să controlezi un computer doar cu mintea, ca să te simți ca un personaj badass din filmele SF.

Când citești aceste rânduri, nu îți dai seama, dar mușchii din laringe, maxilar și față se zbat rapid, imperceptibil, într-un proces care te ajută să auzi cuvintele în capul tău.  Este un soi de discurs tăcut, care poartă numele de subvocalizare. Dacă nu te-ai antrenat în mod special să nu faci acest lucru, atunci treci prin acest proces de fiecare dată când citești sau imaginezi un cuvânt.

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology vor să folosească aceste subvocalizări pentru a-ți decoda monologul interior și să îl convertească în comenzi digitale. Ei plănuiesc să utilizeze un set de căști  cu inteligență augmentată, numit AlterEgo.

Conform unei declarații lansate de MIT Media Lab, dispozitivul le va permite utilizatorilor să trimită comenzi căștilor prin simplul act de a se gândi la un cuvânt. De acolo, o rețea neurală va transforma mișcările mușchilor în discurs și va face munca utilizatorului fără ca acesta să fi mișcat vreun deget sau să fi vorbit.

Într-un video promoțional, îl vedem pe autorul principal al studiului Arnav Kapur cum își vede de treburile zilnice purtând setul de căști. Fără să spună un cuvânt, el navighează prin meniul televizorului, verifiă ora, compară prețurile din supermarket și chiar trișează la un joc.

Cum funcționează acest set de căști? Dacă vrei să știi ce oră este, te gândești la cuvântul „oră”. Mușchii feței tale vor executa niște micro-mișcări pentru a auzi cuvântul în capul tău. Electrozii căștii sunt în tot acest timp presați de fața ta și înregistrează mișcările, pe care le transmite unui computer prin Bluetooth. O rețea neurală procesează semnalele și îți răspunde cu cât este ora.

„Practic nu putem trăi fără telefoanele noastre” a spus Pattie Maes, profesor MIT și autor senior al cercetării. „Dar în acest moment, folosirea acelor dispozitive este foarte disruptivă… Studenții mei și cu mine am experimentat pentru foarte mult timp cu noi factori de formă și noi tipuri de experiență care permit oamenilor să beneficieze în continuare de toate cunoștințele și serviciile minunate pe care ni le oferă aceste dispozitive într-un mod care permite ancorarea în prezent”.