Descoperirile științifice care au făcut din 2018 un an mai bun

Descoperirile științifice care au făcut din 2018 un an mai bun

Anul 2018 a fost unul bun pentru știință, cercetătorii făcând tot soiul de descoperiri care ne-au fascinat.

Am realizat o listă cu cele mai interesante descoperiri ale lui 2018 din domeniul științei, de care să te bucuri oricând ai senzația că a mai trecut un an în care nu s-a întâmplat nimic bun.

Oamenii de știință au descoperit cum să facă să plouă în Sahara

Cercetătorii au descoperit că acțiunea turbinelor eoliene ar putea dubla cantitatea de precipitații din regiunea deșertului Sahara. Ei  au analizat o zonă de nouă milioane de kilometri pătrați și au explicat ce s-ar întâmpla dacă aceasta ar fi acoperită cu surse regenerabile de energie.

Potrivit acestora, o instalație masivă în deșert ar genera o cantitate de patru ori mai mare de energie decât consumul de energie anual al lumii. „Rezultatele modelului nostru arată că instalațiile masive de panouri solare și eoliene ar dubla precipitațiile”, a declarat autorul principal al lucrării dr. Yan Li, de la Universitatea din Illinois.

Creierele oamenilor pot fi acum interconectate pentru a împărți gândurile

Oamenii de știință au reușit să conecteze creierele a trei oameni între ele, permițându-le acestora să schimbe gânduri și să joace un joc de Tetris. Reușita a fost posibilă datorită tehnologiei BrainNet și reprezintă o combinație de electrocefalograme, care înregistrează impulsurile electrice care indică activitatea cerebrală, și stimulări magnetice transcraniale, care stimulează neuronii cu câmpuri magnetice.

Dincolo de posibilitatea terifiantă de conectare a oamenilor la un nivel nemaivăzut, BrainNet îi poate ajută pe cercetători să înțeleagă mai bine creierul uman.

Impulsurile întunecate ale oamenilor sunt toate determinate de același factor

Unii oameni sunt mai predispuși să aibă gânduri și impulsuri întunecate decât alții, iar psihologii au și o explicație pentru asta. În principal, există o așa numită triadă întunecată, formată din psihopatie, narcisism și machiavelism. Dincolo de asta însă, există o așa-numită forță în spatele impulsurilor întunecate, pe care psihologii din Germania și Danemarca au denumit-o Dark Factor of Personality (Factorul Întunecat al Personalității), prescurtată D.

„Într-o anumită persoană, factorul D se poate manifesta drept narcisism, psihopatie sau una din celelalte trăsături întunecate, sau o combinație dintre acestea”, a explicat psihologul Ingo Zettler, de la University of Copenhagen din Danemarca.

Citește și: