PLAYFILM Death Wish ți-l aduce pe Bruce Willis justițiar și îmbătrânit

PLAYFILM Death Wish ți-l aduce pe Bruce Willis justițiar și îmbătrânit

Death Wish e un film bun dacă ești fan Bruce Willis și vrei să-l mai vezi cum face și cum drege, chiar dacă nu mai are sporul din tinerețe.

ACEST REVIEW POATE CONȚINE SPOILERE!

Bruce Willis e unul dintre actorii cu care am crescut, alături de Stallone, de Schwarzenegger și de alți câțiva. Probabil observi deja numitorul comun al numelor: sunt băieți bine făcuți, care se descurcă la nevoie, fie că dau cu pumnul sau trag cu pistolul. Cu toții au îmbătrânit, însă, așa că avem parte de mai puțini pumni și de mai multă folosire a armelor, ceea ce nu e neapărat rău.

Willis nu mai e la fel de slim și chipeș ca pe vremuri; l-a ajuns, într-o oarecare măsură, vârsta din urmă, iar la prima vedere mi-a amintit de Robert Oppenheimer. Dacă nu l-ai văzut până acum pe Bruce într-un rol aparent pașnic, ai putea s-o faci acum. Personajul Paul Kersey e un medic de succes, are o familie fericită și lucrurile merg cum nu se poate mai bine. Mai că ajungi să te întrebi care e, de fapt, acțiunea filmului, și de ce joacă Bruce Willis într-un film de familie, care nu e nici dramă, nici comedie, nici aia și nici cealaltă.

Situația se schimbă când Paul este chemat la lucru, iar locuința îi este jefuită. Deși părea să fie un jaf simplu, lucrurile se complică și scena se termină cu două împușcături, dintre care una letală. Ăsta e momentul în care-ți amintești că ai venit la un film de acțiune, pentru că Paul Kersey n-are foarte multe de pierdut și-și dă seama că nu poliția e cea care îți face dreptate. Ai posibilitatea să aștepți și să speri, sau ai ocazia să iei situația în mâinile proprii și să faci cum crezi de cuviință, cum ar fi să execuți oameni pe stradă.

Death Wish: justițiarul cu glugă din Chicago

Kersey n-o ia razna, însă se transformă într-un justițiar al nopții, iar mai apoi și al zilei. Cu un pistol ”găsit” la spitalul unde lucrează, Paul e pregătit să facă dreptate în Chicago și să-i apere pe cei care dau de belea. Rapid, Kersey se transformă într-o memă, fiind cunoscut ca omul cu glugă ce împarte justiție în dreapta, cu stânga. După câteva crime aleatorii, datorate faptului că s-a aflat în locul potrivit la momentul nepotrivit pentru victime, Paul reușește să intre pe fir și să-i descopere pe cei trei care i-au dat buzna în casă.

Deși nu pare să mai fi ucis vreun om până înainte de jaful de acasă, Paul devine rapid stăpân pe situație și nu se sfiește să-i execute pe răufăcători ca în filmele bune, cu un glonț fix între ochi. Ba chiar unii au ghinionul să fie torturați de acesta, care se folosește de propriile cunoștințe de medicină pentru a cauza suferință și nu pentru a trata.

Ajuns într-o situație destul de tensionată, Paul reușește să-și salveze fiica și să își facă, într-un final, dreptate. Poliția, intrată de ceva vreme pe fir și reprezentată îndeosebi de detectivul Kevin Raines (întruchipat de Dean Norris, căruia i-a prins bine rolul de agent DEA, din Breaking Bad), înțelege la un moment dat că Paul e justițiarul cu glugă din Chicago. La final, însă, avem de-a face cu trei indivizi uciși în legitimă apărare, iar dovezile circumstanțiale legate de alte morți sunt insuficiente, așa că toată lumea e fericită.

Filmul nu e excepțional, dar e bun dacă vrei să vezi câteva morți violente pe care le cauzează Bruce Willis. Altfel, Death Wish reflectă faptul că Willis a îmbătrânit și se apropie, cel mai probabil, de finalul carierei (asta dacă nu îmbătrânește, ca de Niro, pe platourile de filmare, jucând roluri din ce în ce mai nepotrivite pentru tipologia sa).

Death Wish poate fi urmărit în cinematografele Cinema City începând cu data de 9 martie.

George Stanciu
Articol scris de
George Stanciu
Comentarii
George Stanciu
16:04 / 08.03.2018