26 oct. 2017 | 18:17

PLAYFILM: Thor: Ragnarok e filmul cu supereroi pe care îl meritam

VIDEO ACTUALITATE

Thor: Ragnarok nu este ceea ce te-ai aștepta. Filmul pășește pe un nou teritoriu față de celelalte două care l-au precedat – cel al supereroilor care nu se iau atât de în serios. Cei de la Marvel au testat acest tip de umor în cele două filme Guardians of the Galaxy și au văzut că a prins. Tipul acesta de abordare îți amintește că, la urma urmei, te uiți la un film bazat pe benzi desenate, care nu are nevoie să fie întunecat și intens tot timpul pentru a transmite o poveste puternică.

Din primele minute ale filmului înțelegi ce te așteaptă. Când Thor, interpretat de Chris Hemsworth, îi spune lui Surtur, un demon cu coarne care îi pornesc din sprâncene și care îl ține prizonier: „Ah, aia este coroana ta. Am crezut că este o sprânceană mai mare”, știi că trebuie doar să te scufunzi mai comod în scaun, pentru că ceea ce urmează să vezi este entertainment în stare pură, concentrată.

Thor: Ragnarok e plin cu dramele familiei din Asgard

Thor: Ragnarok

Saga problemelor familiei lui Thor este încă o dată la baza acțiunii. Loki, fratele său vitreg, jucat de Tom Hiddleston, nu a murit cu adevărat și își continuă obișnuita șaradă de zeul bun – zeul rău și te lasă în permanent să te întrebi dacă îți place sau nu de el. Cei doi frați află că au o soră mai mare, primul copil al lui Odin, pe nume Hela. Adusă la viață de o Cate Blanchett senzuală și cu eyelinerul întins, Hela este zeița morții și este hotărâtă să pună stăpânire pe Asgard. Pe lângă toate acestea, Surtur dorește să își așeze coroana deasupra flăcării eterne și să declanșeze Ragnarok – în traducere liberă, apocalipsa pentru Asgard.

În vreme ce Hela caută să își impună supremația asupra asgardienilor, Thor și Loki se trezesc pe o planetă colorată, menită pentru cei pierduți sau nedoriți.

În stilul său caracteristic, Loki intră în grațiile Marelui Maestru, interpretat de Jeff Goldblum, pe când fratele său ajunge să fie închis și condamnat să fie gladiator. Singura speranță a lui Thor de a se întoarce acasă este să se lupte cu preferatul Marelui Maestru și să îl învingă. După o scenă scurtă și comico-emoțională în care ți se dă de înțeles că pletele blonde care au ajuns un trademark pentru zeul nordic vor fi tunse, Thor ajunge pe ring și își cunoaște adversarul care încă din trailer știam că va fi „un prieten de la muncă”, mai exact Hulk.

Thor: Ragnarok are personaje vechi care îți vor plăcea mai mult

Acest film este primul în care Hulk, în interpretarea lui Mark Ruffalo, ajunge să se impună. Aflăm că acesta a rămas în forma lui Hulk pentru prea mult timp. Când Bruce Banner iese din nou la suprafață, acesta ajunge să intre instantaneu în grațiile publicului prin firea amuzant de nevrotică și confuză, fixată pe realizările profesionale. În Thor: Ragnarok o întâlnim și pe Valkyrie, jucată de Tessa Thompson. Ea este o fostă războinică a Asgardului devenită alcoolică, care se înțelege bine cu Hulk.

Apariția altor personaje noi, precum Korg, un gigant din pietre, și Miek, un extraterestru insectă, adaugă savoare, în principal pentru că sunt un izvor de glume inofensive. Duoul declanșează în conștiința colectivă a fanilor Marvel amintirea altor două personaje asemănătoare – Drax și Rocket, din Guardians of the Galaxy. Cameoul lui Doctor Strange, deși nu este o surpriză pentru fani, este bine plasat și ne arată un Stephen Strange schimbat. E mai sigur pe puterile lui, dar cel puțin la fel de îngâmfat.

Cu planul de a salva Asgardul de planurile sinistre ale Helei, Thor reușește să încropească o echipă alături de Loki, Bruce și Valkyrie, pe care o numește, ironic, Revengers.

Ceea ce urmează este palpitant, intens, infuzat cu momente dramatice și emoționale la care nu te-ai așteptat când ai venit în cinematograf. Umorul nu evită să se strecoare și în scenele de luptă. Cu cei de la Led Zeppelin cântând „Immigrant Song” în scene cruciale, nu ai cum să nu te lași purtat de valul acțiunii și să nu te lași prins în dramele unei familii și finalmente, ale unui popor întreg.

Thor: Ragnarok a readus franciza la viață

Thor: Ragnarok

Regizorul Tika Waititi, din Noua Zeelandă, a dat lovitura cu Thor: Ragnarok, în condițiile în care cel de-al doilea film al francizei, Thor: The Dark World, avea eticheta de cel mai prost film din seria Marvel. Pe pașii lui James Gunn, care a regizat ambele filme din Guardians of the Galaxy, acesta nu s-a temut să își trateze eroii și răufăcătorii cu mai puțină seriozitate. Oamenii vor să vadă și latură vulnerabilă, umană a supereroilor din filme, iar cumva umorul reușește să scoată acest lucru în față mai bine ca orice altceva.

O altă schimbare binevenită pe care a adus-o filmul a fost coloritul mult mai bogat, care aduce un tribut excelent benzilor desenate. Acum, sper că nu vom vedea filme Marvel doar cu miștocăreală și supereroi trecuți prin toată saturația pe care o pot avea culorile cunoscute omului.

Thor: Ragnarok este în cinematografe din 27 octombrie 2017.