08 mart. 2018 | 16:30

Inteligența artificială ar putea fi noua metodă de securitate la aeroport

ACTUALITATE
Inteligența artificială ar putea fi noua metodă de securitate la aeroport

De multe ori, securitatea din aeroport este plictisitoare, iar răbdarea nu-și face neapărat treaba. Asta se datorează, în mare parte, cozii care se formează și a ritmului încet în care înaintează lucrurile. Însă, datorită evoluției tehnologiilor, acest lucru s-ar putea schimba în viitor.

Northeastern University testează un sistem de supraveghere alimentat cu inteligență artificială, care să urmărească și să controleze pasagerii și bagajele lor. Acesta ar putea fi zona de securitate a viitorului din aeroporturi.

Cercetătorii de la Departamentul de Securitate Internă (DHS) lucrează la integrarea supravegherii video cu inteligență artificială, pentru a face procesul de securitate mult mai eficient.

Dezvoltarea noilor tehnologii pentru eficientizarea securității aeroportuare a stagnat în ultimele decenii. Lipsa de inovație, împreună cu necesitatea unei examinări sporite în urma evenimentelor ca atacurile din 11 septembrie, nu au făcut decât să se înrăutățească procesul.

Restricțiile continuă să se adune, de la dimensiunea sticlelor cu lichide, până la descălțarea pantofilor atunci când treci prin scanner. Sistemul Universității utilizează AI și supraveghere video pentru a urmării pasagerii și bunurile lor, pe măsură ce ajung în zona de control.
Abilitatea sistemului de a urmări pasagerii care au trecut deja printr-un anumit punct de control al examinării ar putea fi benefică din mai multe considerente.

Unul dintre cele mai importante ar fi oprirea infracțiunilor. Sistemul AI ar putea monitoriza hoții care fură din aeroporturi, de la portofele, telefoane până la laptopuri. Un sistem de supraveghere inteligent ar putea să observe ușor călătorii care apar cu obiecte pe care, inițial, nu le aveau în posesie.

Deocamdată, tehnologia nu este încă pregătită pentru punerea în aplicare în aeroporturile de astăzi și nu există niciun indiciu despre când ar putea fi. Din păcate, dezvoltarea unui sistem care să mențină echilibrul, reducând în același timp și neplăcerea și disconfortul pasagerilor este o sarcină destul de dificilă care poate dura câțiva ani.

Chiar și așa, vestea bună este că se lucrează la crearea unui astfel de sistem. Mai devreme sau mai târziu ne vom putea bucura de el.