23 oct. 2018 | 06:36

Cele mai mari frici din 2018 îți arată de ce se tem oamenii cel mai rău

ACTUALITATE
Cele mai mari frici din 2018 îți arată de ce se tem oamenii cel mai rău

Oameni se sperie ușor și din multe motive – de la păianjeni și sânge la fantome și clowni. Dar în 2018, se pare că oamenii și-au găsit motive mai realiste de a se teme.

Un studiu realizat de Chapman University din California asupra unui grup de 1.190 de americani arată că temerile acestora sunt ceva mai pragmatice. Oamenii din grup au primit întrebări cu privire la crime, guvern, mediul înconjurător, anxietăți personale și multe altele. Răspunsurile lor relevă un portret al societății în care trăim.

frici oameni

Frica cea mai mare a americanilor este corupția oficialilor din guverne (74% din aceștia o consideră astfel), urmată imediat de poluarea oceanelor, râurilor, lacurilor (62%) și a apei potabile (61%). Cea mai mică teamă a acestora este costul ridicat al facturilor medicale (53%).

„Nivelul de frică al americanilor, în general, pare să fi crescut și el”, au explicat cercetătorii din spatele studiului pe blogul universității de care aparțin. „Până în 2018, mai bine de jumătate din americani aveau toate fricile din top zece frici” (o diferență semnificativă față de 2016, când fricile din top zece speriau puțin peste 40% din americani).

Printre fricile resimțite de americani se numără și cele legate de bani sau de îmbolnăvirea unei persoane dragi. Alte temeri au inclus poluarea aerului, dispariția speciilor și schimbarea climatică. Toate aceste frici au fost cu mult în fața altora de tipul accidente nucleare, șerpi, clowni și diavolul.

„O diferență contrastantă între 2016 și 2017-2018 are de a face cu mediul înconjurător”, au subliniat cercetătorii. „De la alegerea lui Trump, americanii au devenit din ce în ce mai speriați de poluare, încălzire globală și alte dezastre de mediu. Nici măcar o grijă legată de mediu nu a ajuns în top zece în 2016”.

Printre fricile cele mai mici ale americanilor se numără străinii, împărțirea băii cu o persoană transsexuală, monștrii zombie și hărțuirea sexuală la locul de muncă.