25 sept. 2018 | 14:13

Cum ar fi fost vremea, de fapt, dacă n-ar exista schimbarea climatică

ACTUALITATE
Cum ar fi fost vremea, de fapt, dacă n-ar exista schimbarea climatică

Schimbarea climatică a adus cu ea furtuni mai puternice și cu mai multe precipitații, dar nimeni nu a putut până acum să arate cât din acest dezastru a fost cauzat de oameni.

Un grup de cercetători academicieni a hotărât să afle cât de mult este vina oamenilor pentru cantitățile estimate de ploaie aduse de uraganul Florence care a lovit statul Carolina din SUA. Ei au spus că aceste cantități sunt cu 50% mai mari față de cât ar fi fost dacă oamenii nu ar fi încălzit atât de mult atmosfera prin arderea combustibililor fosili.

„Schimbarea climatică periculoasă este aici acum”, a spus omul de știință Michael Wehner de la Lawrence Berkeley National Laboratory. El a ținut însă să menționeze că părerile emise țin doar de el, nu și de guvernul federal.

Wehner a lucrat cu un grup de cercetători de la Stony Brook University și de la National Center for Atmospheric Research. Ei au prezentat în raport cum ar fi arătat uraganul Florence dacă oamenii nu ar fi ars cărbuni, gaze și uleiuri. Arderile acestea au ridicat temperaturile globale cu 1 grad Celsius din 1880.

Dacă oceanul și aerul ar fi fost doar puțin mai răcoroase, umiditatea ar fi mai mică, iar uraganul Florence ar fi avut o intensitate mai mică. Aerul cald produce însă mai mulți vapori, astfel încât furtunile ajung să fie mai puternice și să aducă mai multe ploi. Punctul maxim al ploilor aduse de uragane au crescur cu 30% mai mult în ultimii 60 de ani în SUA.

Kevin Reed, autor senior al studiului, a spus că plănuiește să calculeze mai multe rezultate, bazându-se pe cantitatea de precipitații adusă de uraganul Florence. „Impactul schimbării climatice este foarte real, și are deja loc”, a zis acesta. „Trebuie să începem să ne confruntăm cu această provocare, dacă putem să facem ceva în legătură cu asta”.