20 iun. 2018 | 18:27

Protestele în România: de ce nu mai funcționează aceste revolte în stradă

ACTUALITATE
Protestele în România: de ce nu mai funcționează aceste revolte în stradă

Cu atâtea proteste care ne macină liniștea, nu ne dăm seama cum ne obosește activismul acesta. Se pare că să participi iar și iar la proteste ajunge să te obosească la nivel psihic, lucru despre care puțini oameni vorbesc.

Protestele au costul lor. Mulți dintre cei care participă la ele sunt lăsați să fiarbă în furie și frustrare, așteptând o schimbare care parcă nu mai vine. Durerea care apare se manifestă la nivelul psihicului, iar oamenii ajung să își piardă speranța și să nu mai aibă energie sau dorință de a continua cu aceste activități pe viitor.

Atenția pe care presa o oferă acestor proteste, deși inevitabilă, nu ajută și nici nu contribuie la acest sindrom de oboseală a protestatarului.

David Thompson, șeful Philly Socialists, spune că problema apare din cauza unei așa-numite amnezii istorice. Oamenii își amintesc de marile proteste din istorie și de efectele pozitive, dar uită de munca din spate pentru a ajunge la acele efecte.

„Ni se spune povestea asta ciudată despre cum au apărut schimbările istorice”, a zis Thompson. „Precum în Vietnam, sau în Mișcarea pentru Drepturile Civile, acele lucruri rele s-au întâmplat și treptat, din ce în ce mai mulți oameni s-au trezit mulțumită oamenilor eroici în stradă, iar într-un final aceste proteste i-a făcut pe oameni să se schimbe de frică”.

El a subliniat că oamenii aleg să vadă doar protestele, nu și munca propriu-zisă în vederea schimbării. „Protestul este o tactică, nu o strategie”, a subliniat Thompson. „Nu este un plan pentru cum să schimbi de fapt lucrurile”. Poate asta explică parțial de ce, în pofida multitudinii de proteste, lucrurile în România nu prea se schimbă.

Alternativa de schimbare sugerată nu este foarte dramatică și nici satisfăcătoare pe termen scurt. Totuși, este mai sustenabilă dacă ar fi să privim în viitor. Thompson a spus că soluția ar fi să construim o bază pentru a-i ajuta pe oameni să se conecteze unii cu alții.

Dintre aceștia, unii vor ajunge să se remarce drept lideri, indiferent de cine este în realitate la putere. Schimbarea ar veni greu, după decenii,